Ostatnie miesiące przyniosły dalszy silny wzrost cen skupu trzody chlewnej w Niemczech, co znajduje odzwierciedlenie również na krajowym rynku. Wzrostowi cen skupu trzody chlewnej sprzyja obniżona podaż mięsa wieprzowego ze względu na niską opłacalność jego produkcji w latach 2020-2021 przy jednoczesnym relatywnie silnym unijnym popycie na wieprzowinę. Dodatkowym czynnikiem oddziałującym w kierunku wzrostu cen skupu trzody chlewnej jest utrzymująca się silna presja kosztowa wśród jej producentów. Oczekujemy, że kolejne kwartały przyniosą stopniową odbudowę pogłowia trzody chlewnej w UE ze względu na poprawę opłacalności produkcji oraz osłabienie popytu na wieprzowinę z uwagi na jej rosnące ceny. Jednocześnie w naszej ocenie presja kosztowa zacznie powoli wygasać. W konsekwencji uważamy, że w III kw. 2023 r. nastąpi punkt zwrotny w cyklu świńskim i ceny zaczną spadać. Głównymi czynnikami ryzyka dla naszego scenariusza są dalsze rozprzestrzenianie się ASF, a także tempo odbudowy pogłowia trzody w UE.
To jeszcze nie koniec wzrostu cen skupu trzody chlewnej
W okresie I-XII 2022 r. wartość polskiego eksportu wieprzowiny (żywca, mięsa oraz przetworów) wzrosła o 15,7% r/r wobec spadku o 4,9% w analogicznym okresie 2021 r., na co złożyły się wyższe ceny uzyskiwane przez eksporterów oraz niższy wolumen sprzedaży. Cena skupu żywca wyniosła w styczniu 7,59 zł/kg (+89,0% r/r), a cena pasz dla świń 2,11 zł/kg (+16,0% r/r). W rezultacie relacja cen żywiec/pasza ukształtowała się w styczniu na poziomie 3,59 wobec 2,49 przed rokiem, wskazując na wyraźną poprawę opłacalności produkcji. Po uwzględnieniu czynników globalnych oraz krajowych prognozujemy, że cena skupu żywca wieprzowego w Polsce na koniec 2023 r. wyniesie ok. 8,05 zł/kg oraz 6,10 zł/kg na koniec 2024 r.
Punkt zwrotny na rynku bydła już za nami, choć ceny spadają powoli
W ostatnich miesiącach doszło do nieznacznego spadku cen skupu na unijnym rynku bydła. Przyczyną obniżenia cen jest rosnąca podaż żywca, będąca efektem jego bardzo wysokiej opłacalności produkcji, przy jednoczesnym spadku popytu z uwagi na rosnące ceny wołowiny w warunkach malejącej siły nabywczej konsumentów. Podtrzymujemy naszą ocenę, że minęliśmy punkt zwrotny na światowym rynku bydła i kolejne kwartały przyniosą dalszy spadek cen skupu. Obniżki cen ograniczane będą przez utrzymującą się wysoką presję kosztową wśród producentów bydła, choć w kolejnych kwartałach będzie ona maleć. Głównym czynnikiem ryzyka dla naszego scenariusza jest tempo odbudowy pogłowia bydła w UE.
Kolejne kwartały przyniosą dalszy spadek cen skupu bydła
W okresie I-XII 2022 r. wartość polskiego eksportu wołowiny (żywca, mięsa oraz przetworów) zwiększyła się o 30,6% r/r wobec wzrostu o 15,3% w analogicznym okresie 2021 r., co było efektem wyższych cen uzyskiwanych przez eksporterów, podczas gdy wolumen sprzedaży obniżył się. Cena skupu bydła wyniosła w styczniu 10,90 zł/kg (+12,4% r/r), a cena pasz dla bydła 2,27 zł/kg (+13,4% r/r). W rezultacie relacja cen żywiec/pasza ukształtowała się na poziomie 4,80 wobec 4,78 przed rokiem, sygnalizując nieznaczną poprawę opłacalności produkcji w ujęciu rocznym. Uwzględniając sytuację na unijnym i krajowym rynku wołowiny oczekujemy, że cena skupu bydła w Polsce na koniec 2023 r. wyniesie ok. 8,90 zł/kg oraz 8,20 zł/kg na koniec 2024 r.