Unijna produkcja drobiu w połowie roku utrzymywała się w tendencji spadkowej. Uboje drobiu (masa towaru) w 2q22 były zbliżone do tych z roku poprzedniego (-0,07% r/r vs -1,9% r/r w 1q22), choć już w lipcu zmalały o 5,7% r/r. Wpływ na spadek miała przede wszystkim niższa produkcja we Francji i Hiszpanii, ograniczona grypą ptaków.
W Polsce dynamika produkcji drobiu wyraźnie przyspieszyła w 2q22. Skala wzrostu (+17,5% r/r vs +3,0% r/r w 1q22) wynikała głównie z odbudowywania się produkcji po znaczących ubiegłorocznych spadkach, związanych z nasileniem się grypy ptaków. Mniejszy zasięg HPAI (mimo ognisk w 3q22) i poprawa w zakresie cen żywca sprzyjają dalszej odbudowie krajowej produkcji.
SILNE ODBICIE EKSPORTU
Z danych GUS wynika, że polski eksport mięsa i podrobów drobiowych w 2q22 wzrósł o 17,2% r/r po spadku o 2,5% r/r w 1q22. Wzrostom sprzyjały większa produkcja w kraju oraz wysokie zapotrzebowanie na rynkach zewnętrznych, wynikające z ograniczeń podażowych u głównych unijnych graczy. Możliwe jest utrzymanie wysokiego popytu zagranicznego wskutek występowania HPAI w krajach Europy Zachodniej (m.in. Francja, Hiszpania i Wlk. Brytania) i wciąż lepszej sytuacji pandemicznej niż przed rokiem wyższy popyt w sektorze HoReCa (efekt bazy).
Zniesienie kontyngentów i ceł na drób pochodzący z Ukrainy spowodowało wzrost unijnego importu drobiu z tego kraju na koniec 2q22. Wpływ dotychczasowych, zwiększonych ukraińskich dostaw z Ukrainy na ceny w UE, w naszej ocenie, był relatywnie niewielki. Dla Ukrainy eksport do UE częściowo kompensuje utratę dostępu do krajów Bliskiego Wschodu czy też rynków azjatyckich. Według USDA (FAS, wrzesień’22) produkcja drobiu na Ukrainie w 2022 może zmaleć o 8,4% r/r, a ukraiński eksport zmniejszyć się o 8,3% r/r. W 2023 oczekuje się tylko niewielkich wzrostów.
WYŻSZE CENY I DOBRE WYNIKI BRANŻY W 1H22
Z danych GUS wynika, że przeciętna krajowa cena skupu drobiu w sierpniu wyniosła 6,62 zł/kg, co oznaczało wzrost o 49% r/r. Wyższe ceny sprzyjały poprawie opłacalności produkcji żywca. Relacja cen skupu kurcząt brojlerów do ceny paszy pełnoporcjowej w sierpniu ukształtowała się na poziomie 2,59 – wyższym o 7% r/r i najwyższym od 4 lat. Popytowy charakter podwyżek cen mięsa drobiowego wpływał na poprawę wyników finansowych w przetwórstwie mięsa białego. Zysk branży w 1h22 zwiększył się 2,9-krotnie r/r i przekroczył jego wartość w całym 2021.
PERSPEKTYWY 4Q22 i 1H23
Oczekujemy, że w 1h23 dynamika cen skupu drobiu wg GUS może ukształtować się na poziomie 1-7% r/r po wzrostach o 44-46% r/r w 2h22. Niewykluczone są nawet spadki w relacji rocznej w 2q23. Ceny pasz będą głównym wyznacznikiem tempa wzrostów cen żywca. Z jednej strony wysokie ceny drobiu, wysoki poziom inflacji i możliwa recesja będą negatywnie oddziaływać na zakupy, z drugiej strony wzrost cen mięsa wieprzowego oraz wysokie ceny wołowiny mogą skutecznie ograniczać spadek popytu.
***Materiał pochodzi z raportu Agro Nawigator 3/2022 Analizy Sektorowe, którego pełną zawartość możesz zobaczyć i pobrać klikając w poniższy przycisk: