- Według wynikowego szacunku zbiorów GUS, produkcja warzyw gruntowych w Polsce w 2022 wzrosła o 3% r/r. Jest to większy wzrost niż oczekiwano we jeszcze wrześniu (+0,5% r/r). Wzrost kategorii wynika z wyższej produkcji warzyw ciepłolubnych – pomidorów i ogórków, a także cebuli. Na ogół jednak warunki pogodowe nie sprzyjały uprawie warzyw, a produkcja ukształtuje się poniżej średniej wieloletniej.
- Z powodu suszy, odnotuje się spadki produkcji warzyw korzeniowych i kapustnych. Szacunki te znajdują odzwierciedlenie w produkcji przetworów warzywnych w Polsce, która w firmach zatrudniających 50 os. i więcej, w przypadku mrożonych warzyw, w okresie lip-lis’22 zmalała o 10,4% r/r, a w przypadku marynat zmniejszyła się o 20% r/r. Spadek produkcji przetworów może częściowo wynikać ze zwiększonego popytu na rynku niektórych warzyw świeżych.
UTRZYMUJE SIĘ WYSOKA SPRZEDAŻ CEBULI
- Dane GUS wskazują, że polski eksport warzyw świeżych w pierwszych 4 mies. sez. zwiększył się o 17% r/r, napędzany silnym wzrostem sprzedaży zagranicznej cebuli o 60% r/r (+26 tys. t). Utrzymywał się wciąż wysoki popyt na Ukrainie (+23 tys. t), gdzie odnotowano znaczący spadek produkcji tego warzywa z powodu wojny. Deficyt podaży tego warzywa odnotowuje się również w niektórych krajach UE, z powodu spadków produkcji wywołanych suszą. Dotyczy to m.in. Hiszpanii, w której, wg portalu freshplaza.com, tegoroczne zbiory cebuli mogły zmaleć nawet o 40% r/r.
POMIDORY Z IMPORTU TŁUMIĄ CENY W POLSCE
- W listopadzie dynamika wzrostu cen pomidorów krajowych, mimo znacząco wyższych kosztów ogrzewania szklarni, spowolniła do 22% r/r wobec wzrostu o 39% r/r w październiku, mając wyraźny wpływ na inflacje warzyw (spadek z 17,0% r/r w paź’22 do 15,4% r/r). Według MRiRW, cena pomidorów importowanych na rynkach hurtowych w lis’22 była niższa o 3,8% od krajowych. Producenci z Europy Zachodniej, z uwagi na uwarunkowania klimatyczne, mogą w mniejszym stopniu odczuwać wzrost kosztów związany z wyższymi cenami energii. Według KE, przeciętna cena pomidorów w Hiszpanii w listopadzie’22 była o 15% niższa w stosunku do średniej z ostatnich 5 lat.
- Ceny warzyw gruntowych utrzymują również wysoką dynamikę wzrostów, mimo dodatnich zmian po stronie podaży. Najbardziej zauważalny wzrost cen odnotowano w przypadku cebuli - przeciętna cena skupu w gru’22 była wyższa aż 2,9-krotnie w relacji rocznej (MRiRW).
PERSPEKTYWY 2023
W 1h23 możliwe są dalsze wzrosty cen na rynku warzyw. Wysokie zapotrzebowanie na rynkach trzecich oraz wzrost kosztów w przechowalnictwie mogą przyczynić się do zmniejszenia podaży w najbliższych miesiącach. Mniejsza produkcja warzyw spod osłon, z uwagi na podwyższone koszty ogrzewania, będzie wspierać podwyżki cen, choć warzywa z importu będą stanowić wciąż czynnik hamujący wzrosty.
***Materiał pochodzi z raportu Agro Nawigator 4/2022 Analizy Sektorowe, którego pełną zawartość możesz zobaczyć i pobrać klikając w poniższy przycisk: