W 3q22 wzrost zysków branży wyraźnie wyhamował (+5% r/r vs +69% r/r w 2q22) przy tylko nieznacznym spowolnieniu dynamiki przychodów (+45% r/r vs +50% r/r w 2q22). Firmom spożywczym coraz trudniej jest przenosić wzrost kosztów na kolejne ogniwa łańcucha dystrybucji w warunkach utrzymującej się wysokiej inflacji. Wciąż największy wkład do dynamiki kosztów miały drożejące surowce rolne, niemniej uwagę zwraca aż 3,3-krotny wzrost kosztów energii w ujęciu rocznym wobec wzrostu o 32% w 2q22. W 3q22 następowało wygasanie efektu zwiększonego zapotrzebowania w HoReCa (odbudowa popytu po pandemii Covid-19), i zwiększonych zakupów żywności związanych z napływem uchodźców z Ukrainy, które istotnie wspierały przychody branży w 1h22.
Największą uwagę zwracają spadki zysków w firmach zajmujących się przetwarzaniem i konserwowaniem mięsa czerwonego (PKD 10.11) oraz producentów kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych (PKD 10.82). Sugeruje to narastanie bariery popytowej na rynku żywności – konsumenci szukają oszczędności przekierowując uwagę na produkty podstawowe i tańsze (np. drób). Lepsze wyniki w całej branży spożywczej w 3q22 są zasługą wzrostu zysków w przetwórstwie drobiu (choć przy malejącej dynamice), wspieranego wyższym popytem zagranicznym (luka podażowa w wyniku spadków produkcji u czołowych producentów w UE), wyraźnej poprawy sytuacji producentów cukru (silny wzrost cen w 3q22) oraz lepszej sytuacji producentów pasz dla zwierząt gospodarskich.
Oczekujemy, że kolejne kwartały przyniosą dalsze hamowanie tempa wzrostu przychodów branży, z czego w 4q22 dynamika przychodów może obniżyć się do 35-40% r/r.
Czynniki popytowe będą w coraz większym stopniu decydować o zmienności wyników firm. Spadek realnych dochodów oraz gorsze nastroje konsumentów (zwiększone prawdopodobieństwo recesji i wysoka inflacja), doprowadzą do dalszych zmian w strukturze zakupów żywności. Mimo, że wciąż uważamy scenariusz spadku cen surowców rolnych za najbardziej prawdopodobny w perspektywie krótkookresowej, to ceny utrzymają się na podwyższonym poziomie z uwagi na ograniczenia podażowe w rolnictwie. Źródłem ryzyka pozostają czynniki geopolityczne. Presja kosztów w produkcji żywności wciąż będzie wysoka, z uwagi na wzrost cen energii (odczuwalny najbardziej w branży piekarniczej, produkcji mrożonek oraz w produkcji skrobi) i rosnące koszty pracy (podwyżki płacy minimalnej w 2023).
***Materiał pochodzi z raportu PKO BP: “Kwartalnik Branżowy 3q22. Analizy Sektorowe”, którego pełną zawartość możesz zobaczyć i pobrać klikając w poniższy przycisk: