Reklama
twitter
youtube
facebook
instagram
linkedin
Reklama
Reklama

pkd produkcja artykułów spożywczych

Wyniki branży spożywczej w 3q21 uległy pogorszeniu. Wyższy niż przed rokiem popyt w HoReCa oraz wyższe ceny żywności wpłynęły pozytywnie na wzrost przychodów firm (+10,1% r/r vs +8,6% r/r w 2q21). Niemniej silna presja kosztów (wzrost o 11,2% r/r vs +8,6% r/r w 2q21), głównie surowcowych, obniżyła wynik finansowy branży spożywczej o 9,9% r/r. Udział sprzedaży eksportowej w przychodach wyniósł 28,8%. (+2,5 pp r/r).

Największy nominalny spadek zysków w 3q21 odnotowano w branży 10.82 (Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych), po dobrym 2q21, oraz PKD 10.5 (Wytwarzanie wyrobów mleczarskich), z wyższą niż przeciętnie dynamiką kosztów. Wzrost kosztów surowcowych, głównie cen zbóż, odbijał się negatywnie na producentach pieczywa, wytwórcach produktów przemiału zbóż, makaronów oraz pasz dla zwierząt gospodarczych. Pozytywnie wyróżniała się branża przetwórstwa drobiu (PKD 10.12) ze wzrostem zysków o 104 mln wobec straty odnotowanej w 3q20. Odmrażanie działalności gastronomii wpłynęło pozytywnie na popyt na drób i wspierało wzrosty jego cen, niwelując spadek wolumenu produkcji.

PKD 10. Produkcja artykułów spożywczych – najnowsze wyniki - 1PKD 10. Produkcja artykułów spożywczych – najnowsze wyniki - 1

Oczekujemy, że z uwagi na wzrosty cen artykułów spożywczych dynamika przychodów branży w 4q21 utrzyma się na ponad 10-proc. poziomie

Niemniej silnie rosnące koszty surowcowe oraz wyższe ceny gazu, energii oraz paliw, a także rosnące koszty pracy (wzrost płacy minimalnej) mogą negatywnie wpływać na marżowość firm.

Prawdopodobnie mniejsze restrykcje w działalności HoReCa (w porównaniu do 1q21) w kolejnych kwartałach będą wspierać wzrost przychodów przetwórców spożywczych w relacji rocznej. Ożywienie gospodarcze będzie czynnikiem oddziałującym pozytywnie na popyt na żywność. Czynnikiem ryzyka są konsekwencje 4. fali zachorowań na COVID-19.

Reklama

PKD 10. Produkcja artykułów spożywczych – najnowsze wyniki - 2PKD 10. Produkcja artykułów spożywczych – najnowsze wyniki - 2

Kluczowa dla oceny branży będzie sytuacja w przetwórstwie mięsnym

Wzrost cen drobiu (efekt zwiększających się kosztów pasz i spadku produkcji żywca) oraz rekordowe ceny bydła, choć przy stabilizacji cen trzody na niskim poziomie, mogą wywierać presję na wzrost kosztów firm w kolejnych kwartałach i tym samym na marże firm. Wciąż rosnące ceny zbóż oraz surowców oleistych (wzrost kosztów surowcowych), będą negatywnie oddziaływały na branżę piekarniczą oraz producentów pasz dla zwierząt gospodarczych.

PKD 10. Produkcja artykułów spożywczych – najnowsze wyniki - 3PKD 10. Produkcja artykułów spożywczych – najnowsze wyniki - 3

PKD 10. Produkcja artykułów spożywczych – najnowsze wyniki - 4PKD 10. Produkcja artykułów spożywczych – najnowsze wyniki - 4

Zobacz najnowszą analizę sektorową

Czytaj więcej