Reklama
twitter
youtube
facebook
instagram
linkedin
Reklama
Reklama

MRiRW: przygotowano nowelizację ustawy ws. przeciwdziałania marnowaniu żywności

|
selectedselectedselected
MRiRW: przygotowano nowelizację ustawy ws. przeciwdziałania marnowaniu żywności
źródło własne
Reklama
Aa
Udostępnij
facebook
twitter
linkedin
wykop

O planowanych zmianach w dotychczasowych przepisach poinformowali w czwartek na konferencji przedstawiciele resortu rolnictwa, sejmowej komisji rolnictwa oraz Federacji Polskich Banków Żywności.

Wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak przekazał, że projektowana nowela doprecyzowuje definicje marnowania żywności i sprzedawców żywności. "Sprzedawca żywności to nie tylko sieć sklepów, ale każdy sklep o powierzchni powyżej 250 m kw. W myśl nowych przepisów podniesiona będzie opłata dla każdego sklepu tej wielkości za każdą tonę zmarnowanej żywności" – poinformował Kołodziejczak.

Zwrócił uwagę, że do tej pory żywność, której data ważności do spożycia została przekroczona jest traktowana jako odpad, a opłata dla sklepu za wyrzucenie jej wynosiła 100 zł za tonę. Kołodziejczak poinformował, że projektowane przepisy zakładają podniesienie tej kwoty. Według wiceministra wysokość takiej opłaty w przypadku sklepów powyżej 250 m kw powinna "wynosić przynajmniej 500 zł".

Reklama

"Ja sam będę optował za tym, żeby ta kwota była jeszcze wyższa" - podkreślił przedstawiciel MRiRW.

Przewidywane zmiany zakładają również doprecyzowanie przepisów ws. obowiązku podpisania umowy między sklepami powyżej 250 m kw., a organizacjami, które zajmują się przekazywaniem żywności potrzebującym. "W znowelizowanej ustawie doprecyzujemy termin podpisania takiej umowy, ponieważ do tej pory to był termin do wyboru. Teraz mówimy jasno - taka umowa ma być podpisana do końca roku na kolejny rok" – dodał Kołodziejczak.

Wiceminister poinformował również, że zmiana przepisów ma zobowiązywać sklepy do prowadzenia kampanii informacyjnej pod groźbą kary w wysokości "co najmniej 5 tys. zł". Także w tym przypadku Kołodziejczak zapowiedział, że będzie optować za podniesieniem tych kar.

Reklama

"W każdej sekundzie w Polsce marnowana jest żywność, którą możemy przeliczyć na 184 bochenki chleba. A każdy Polak co roku wyrzuca średnio ok. 250 kg żywności o wartości ok. 3,5 tys. zł" – podkreślił Michał Kołodziejczak.

Obecny na konferencji poseł Piotr Głowski (KO) zauważył, że w Polsce rocznie marnuje się ok. 5 mln ton żywności.

Prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności Beata Ciepła oceniła, że projektowana nowela ograniczy zjawisko marnotrawstwa żywności, pozwoli ją lepiej zagospodarować i przekazać potrzebującym.

Reklama

W 2019 roku uchwalone zostały przepisy ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Sklepy powyżej 250 m kw., których połowa przychodów pochodzi ze sprzedaży żywności, mają m.in. obowiązek zawierać z organizacjami pozarządowymi umowy na nieodpłatne przekazanie niesprzedanej żywności. Chodzi przede wszystkim o produkty, które zostały wycofane ze sprzedaży ze względu na wady ich wyglądu bądź opakowań. Mają one również obowiązek prowadzenia kampanii informacyjno–edukacyjnych wraz z organizacjami pozarządowymi, a także składanie sprawozdać o ilości marnowanej żywności. (PAP)

Jesteś dziennikarzem i szukasz pracy? Napisz do nas

Masz lekkie pióro? Interesujesz się gospodarką i finansami? Możliwe, że szukamy właśnie Ciebie.

Zgłoś swoją kandydaturę


PAP null

PAP

Polska Agencja Prasowa Spółka Akcyjna – publiczna agencja prasowa, jedyna państwowa agencja informacyjna w Polsce. Zgodnie ze statutem do jej zadań należy uzyskiwanie i przekazywanie odbiorcom rzetelnych, obiektywnych i wszechstronnych informacji z kraju i z zagranicy. Agencja jest także zobowiązana do upowszechniania stanowiska Sejmu, Senatu, Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej i Rady Ministrów, a także umożliwia innym naczelnym organom państwa prezentowanie swoich stanowisk w ważnych sprawach państwowych.


Reklama
Reklama