- Rynek wołowiny znajduje się pod dużym wpływem wzrostów produkcji u głównych światowych eksporterów. Po znaczących spadkach jakie odnotowano w Brazylii i Australii w 2021, produkcja wołowiny w tych dwóch krajach w 2022, wg USDA, wzrośnie odpowiednio o 6,1% i 3,3%.
- Jednocześnie pogłębia się spadek unijnej produkcji. Z danych Eurostatu wynika, że uboje bydła w 3q22 w UE-27 zmalały o 3,1% r/r po spadkach o 0,8% r/r i 0,4% r/r odpowiednio w 1q22 i 2q22. Za spadki w dużej mierze odpowiadała zmniejszona produkcja w Polsce (-6% r/r), choć ujemną dynamikę odnotowano wśród większości głównych producentów.
- W 2023 możliwa jest stabilizacja unijnej produkcji. Niemniej, KE prognozuje, że unijna produkcja wołowiny w kolejnych latach (do 2032) zmniejszać się będzie w średniorocznym tempie 0,9%. Jednym z ważniejszych czynników oddziałujących na spadki produkcji w średnim okresie jest niepewność związana z planowanymi zmianami w unijnej polityce rolnej dla rolnictwa po 2023.
SPADEK POLSKIEGO EKSPORTU WOŁOWINY
- Spadki krajowej produkcji znajdują odzwierciedlenie w handlu zagranicznym wołowiną. Z danych GUS wynika, że polski eksport mięsa świeżego i mrożonego w 3q22 zmalał o 5,7% r/r. Niemniej, wartość sprzedaży zagranicznej, z uwagi na wzrosty cen, zwiększyła się o 26,5% r/r (vs 36,8% r/r w 2q22).
WZROSTY CEN BYDŁA CORAZ SŁABSZE
- Ceny bydła utrzymują się na podwyższonym poziomie z uwagi na mniejszą podaż krajową i unijną. Przeciętna krajowa cena skupu bydła w listopadzie osiągnęła poziom 10,9 zł/kg, co oznaczało wzrost o 16% r/r. Jednak dynamika cen wyraźnie wyhamowywała w stosunku do poprzednich miesięcy, co w dużym stopniu wpisywało się w schłodzenie koniunktury na światowym rynku wołowiny. Co prawda w listopadzie wartość indeksu cen FAO dla wołowiny była niższa o 8,3% r/r, ale dekoniunktura na rynku UE, w tym również w Polsce, nie była tak znacząca z uwagi zmiany na rynkach walutowych. Warto jednak zwrócić uwagę na solidne umocnienie się złotego w ostatnich dwóch miesiącach 2022.
- Dynamika roczna cen obniża się również ze względu na wygasanie efektu zwiększonego popytu w HoReCa, który w 1h22 sprzyjał utrzymywaniu się wysokiej dynamiki (niska baza odniesienia w 1h21, kiedy obowiązywały ograniczenia pandemiczne).
PERSPEKTYWY 2023
Oceniamy, że przeciętna cena skupu bydła w 2023 będzie niższa o co najmniej 8% r/r. Spadek, z jednej strony będzie konsekwencją zmniejszenia presji podażowej (głównie na świecie, ale także w UE, m.in. wskutek poprawy sytuacji dochodowej producentów), a z drugiej strony prawdopodobnego obniżenia się popytu, który wiąże się z oczekiwanym spowolnieniem gospodarczym. Spadek siły nabywczej konsumentów w warunkach wysokiej inflacji ograniczać może zakupy produktów droższych, do których należy wołowina, oraz wydatki w kanale HoReCa.
***Materiał pochodzi z raportu Agro Nawigator 4/2022 Analizy Sektorowe, którego pełną zawartość możesz zobaczyć i pobrać klikając w poniższy przycisk: