Inter Cars S.A.: Oświadczenie w sprawie przestrzegania zasad ładu korporacyjnego (2008-06-30)

RB 82:Oświadczenie Zarządu Inter Cars S.A. - W SPRAWIE PRZESTRZEGANIA W SPÓŁCE ZASAD ŁADU KORPORACYJNEGO W 2007 ROKU.

Firma: INTER CARS SA

Raport bieżący nr 82 / 2008

Data sporządzenia: 2008-06-30
INTERCARS
Inne uregulowania
I. Zgodnie z § 29 Regulaminu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., Zarząd spółki Inter Cars S.A. oświadcza, że zasady ładu korporacyjnego przyjęte przez Zwyczajne Walne Zgromadzenia Akcjonariuszy Spółki w dniu 15 kwietnia 2005 roku były przestrzegane w roku 2007. Spółka odstąpiła od stosowania zasad nr 20, 28 i 43 podając następujące uzasadnienie:
1) zasada nr 20 – zgodnie ze Statutem, Rada nadzorcza składa się z 5 członków powołanych przez Walne Zgromadzenie, przy czym trzech członków Rady Nadzorczej Walne Zgromadzenie wybiera spośród kandydatów wskazanych przez Akcjonariuszy – Założycieli. Obecnie w Spółce żaden z akcjonariuszy nie posiada pakietu dającego mu ponad 50% ogólnej liczby głosów;
2) zasada nr 28 – w obecnym brzmieniu Regulamin Rady Nadzorczej nie przewiduje powołania komitetów;
3) zasada nr 43 – wyboru podmiotu mającego świadczyć usługi biegłego rewidenta dokonuje Rada Nadzorcza Spółki na podstawie rekomendacji Zarządu.
II. Zarząd Inter Cars S.A. informuje, że Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy działa w Spółce zgodnie ze Statutem Spółki, Kodeksem Spółek Handlowych oraz Regulaminem obrad Walnego Zgromadzenia, który opublikowany jest na stronie korporacyjnej Spółki.
III. Na dzień 31.12.2007 r. w skład Organów Spółki wchodziły następujące osoby:
Zarząd Spółki:
Krzysztof Oleksowicz – Prezes Zarządu, Robert Kierzek – Wiceprezes Zarządu, Krzysztof Soszyński – Członek Zarządu, Wojciech Milewski – Członek Zarządu, Tomasz Zadroga – Członek Zarządu, Piotr Kraska – Członek Zarządu.
Rada Nadzorcza:
Andrzej Oliszewski – Przewodniczący Rady Nadzorczej, Maciej Oleksowicz, Jolanta Oleksowicz-Bugajewska, Wanda Oleksowicz, Michał Marczak.
Zasady działania organów zarządzających i nadzorujących Spółki opisane są w Statucie, Regulaminie pracy Zarządu oraz Regulaminie Rady Nadzorczej opublikowanych na stronie korporacyjnej Spółki.
IV. Sprawozdania finansowe oraz raporty okresowe Spółki są przygotowywane zgodnie z przepisami prawa oraz obowiązującą w Spółce polityką rachunkowości przez Główną księgową i weryfikowane na bieżąco przez Zarząd, który jest odpowiedzialny za rzetelność i zgodność sporządzanych informacji.
Sprawozdania finansowe sporządzane są wyłącznie przez osoby mające dostęp do informacji poufnych, co obliguje je - od chwili wejścia w posiadanie takich informacji do momentu publikacji sprawozdań finansowych - do zachowania w tajemnicy wszelkich danych, stanowiących podstawę tych sprawozdań. Dane finansowe będące podstawą sprawozdań finansowych i raportów okresowych pochodzą z systemu księgowo-finansowego, w którym rejestrowane są zdarzenia księgowe zgodnie z polityką rachunkową Spółki (zatwierdzoną przez Zarząd) opartą na Międzynarodowych Standardach Rachunkowości i Międzynarodowych Standardach Sprawozdawczości Finansowej. Spółka na bieżąco śledzi zmiany wymagane przez przepisy i regulacje zewnętrzne odnoszące się do wymogów sprawozdawczości giełdowej i przygotowuje się do ich wprowadzenia z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym.
Sprawozdania finansowe zatwierdzone przez Zarząd weryfikowane są przez niezależnego audytora – biegłego rewidenta, wybieranego przez Radę Nadzorczą Spółki spośród renomowanych firm audytorskich.
Pion Finansowy, utrzymując kontakt z biegłym rewidentem, podejmuje próby określania rekomendacji dotyczących usprawnienia systemu kontroli wewnętrznej w Spółce, które zostały zidentyfikowane podczas audytu sprawozdań finansowych, w celu ich ewentualnej implementacji.
Pion Finansowy oraz Dyrektorzy Pionów przygotowują na potrzeby Zarządu okresowe raporty z informacją zarządczą analizujące kluczowe dane finansowe i wskaźniki operacyjne segmentów biznesowych.

2008-06-30 Piotr Kraska Członek Zarządu Piotr Kraska
2008-06-30 Tomasz Zadroga Członek Zarządu Tomasz Zadroga

Cena akcji Intercars

Cena akcji Intercars w momencie publikacji komunikatu to None PLN. Sprawdź ile kosztuje akcja Intercars aktualnie.

W tej sekcji znajdziesz wszystkie komunikaty ESPI EBI Intercars.