- Z danych Eurostatu wynika, że produkcja drobiu w Polsce, mierzona masą ubojów, w 1-3q22 zwiększyła się o 7,7% r/r. Za większość wzrostu odpowiadał okres od kwietnia do lipca, kiedy produkcja silnie odbudowywała się po ubiegłorocznych spadkach, wywołanych grypą ptaków. Od września notuje się już spadki ubojów w relacji rocznej, głównie dotyczy to indyków. Spadki potwierdzają dane GUS o krajowej produkcji mięsa w firmach zatrudniających 50 os. i więcej – w okresie wrz-lis’22 była niższa ok. 8% r/r. Przy zmniejszonym zasięgu grypy ptaków, przyczyn spadków można upatrywać w rosnących kosztach produkcji. Obawy związane z rosnącymi kosztami ogrzewania kurników, mogły ograniczyć wstawienia. Presja kosztów po stronie pasz wciąż była wysoka. Relacja cen kurcząt do cen mieszanki pełnoporcjowej w listopadzie ukształtowała się na poziomie wyższym tylko o 2,6% r/r.
- Wciąż kontynuowany jest spadek produkcji drobiu u najważniejszych producentów w UE. Głównie we Francji (-10% r/r w 3q22), Niemczech (-3,7%), Włoszech (-14%) czy też na Węgrzech (-12%), gdzie grypa ptaków mocno uszczupliła podaż. HPAI w drugiej połowie listopada pojawiła się też w Polsce, po tym jak nasz kraj, na początku tego miesiąca, odzyskał status kraju wolnego od grypy ptaków.
SPADA RÓWNIEŻ EKSPORT
- Spadki krajowej produkcji wpływają ograniczająco na polski eksport drobiu – we wrześniu i październiku łącznie sprzedaż zagraniczna mięsa i podrobów zmalała o 2,6% r/r, niemniej w ujęciu wartościowym eksport wciąż dynamicznie rósł z uwagi na wyższe ceny. Większej sprzedaży zagranicznej sprzyjała luka podażowa na niektórych rynkach unijnych.
CENY DROBIU WCIĄŻ WYŻSZE
- Przeciętna cena skupu drobiu w lis’22 była wyższa o 52% r/r, choć w większym stopniu niż ceny kurcząt (+40% r/r) wzrosły ceny skupu indyków (+70% r/r). Tzw. „afera paszowa” odbiła się ujemnie na cenach mięsa, jednak jej wpływ na rynek był jedynie krótkookresowy. Spadek dynamiki cen w warunkach kurczącej się podaży oznacza, że większego znaczenia w kształtowaniu cen na rynku zaczynają nabierać czynniki popytowe.
- Wyniki finansowe w przetwórstwie mięsa drobiowego w 3q22 wciąż były dobre. Według PONT wynik finansowy branży PKD 10.12 w 3q22 wzrósł o 114% r/r. W 4q22 relacje cen mięsa do cen żywca uległy jednak pogorszeniu (firmom coraz trudniej przenosić wyższe ceny drobiu na odbiorców), co sugerować może nawet spadki zysków w relacji rocznej.
PERSPEKTYWY 2023
Oczekujemy, że przeciętna cena skupu drobiu w 2023 ukształtuje się na poziomie nieznacznie wyższym niż w 2022 (zmiana w zakresie od -4% do +6% r/r). W 1h23 ceny zanotują spadki r/r, niemniej spadki produkcji będą utrzymywać je na podwyższonym poziomie. Wysoki poziom inflacji oraz spowalniająca gospodarka będą czynnikami oddziałującymi w kierunku spadków konsumpcji. Drób może zyskać względem droższej wieprzowiny i wołowiny w czasie spowolnienia, niemniej, popyt na droższe elementy tuszki może się obniżyć. Spadek zapotrzebowania może dotyczyć w dużej mierze sektora HoReCa, gdyż konsumenci mogą ograniczać wydatki na gastronomię.
***Materiał pochodzi z raportu Agro Nawigator 4/2022 Analizy Sektorowe, którego pełną zawartość możesz zobaczyć i pobrać klikając w poniższy przycisk: