Rok 2022 przyniósł wyraźne spadki w produkcji wieprzowiny w UE, będące konsekwencją utrzymującej się do 1h22 dekoniunktury na unijnym rynku (spadek popytu na rynku Chin i wysokie ceny pasz). KE oczekuje, że produkcja mięsa wieprzowego w UE w 2022 zmaleje o 5%, a w 2023 spadek wyniesie 0,7%. W połowie 2022 (za Eurostat) pogłowie trzody chlewnej zmalało u większości najważniejszych producentów wieprzowiny w UE, w tym najbardziej, bo o 12,9% r/r w Polsce. Po raz pierwszy w ostatnich 70 latach pogłowie ukształtowało się na poziomie mniejszym niż 10 mln szt. Drugim krajem pod względem tempa spadku pogłowia były Niemcy (-9,6% r/r), które, podobnie jak Polska, zmagają się z problemem ASF. Hiszpania (największy producent w UE) była jedynym ważnym producentem, który odnotował wzrost pogłowia trzody chlewnej (+0,5% r/r), niemniej tempo wzrostu było zdecydowanie niższe niż w kilku poprzednich latach.
W Polsce odnotowano kolejny, bardzo silny spadek pogłowia loch, o 17,5% r/r wobec -19,7% r/r na koniec 2021. Wskazuje on na możliwość utrzymania znaczących obniżek krajowej produkcji żywca wieprzowego w perspektywie kilkumiesięcznej. Spadek podaży tylko częściowo może być hamowany poprawą opłacalności produkcji żywca. Mimo, że relacja ceny skupu trzody do ceny mieszanki pełnoporcjowej w sierpniu osiągnęła poziom o 3,3% wyższy niż przed rokiem, to wciąż była znacząco niższa w por. do średniej wieloletniej. Wysokie ceny pasz są w dalszym ciągu dużym obciążeniem dla producentów trzody, a presję po stronie kosztowej silnie zwiększają rosnące koszty zużycia energii.
MNIEJSZY EKSPORT WIEPRZOWINY RÓWNIEŻ W 2023
Z danych Eurostatu wynika, że unijny eksport mięsa wieprzowego w 2q22 zmalał o 27% r/r po spadku o 33% r/r w 1q22. Prawdopodobnie dane handlowe w 2h22 również wskażą na ubytek sprzedaży zagranicznej, ale mniejszy, z uwagi na zmniejszoną bazę statystyczną. Według prognoz KE w 2022 łączny spadek eksportu wieprzowiny wyniesie 17%, a w 2023 tempo spadku wyhamuje do 3%.
WZROSTY CEN ŻYWCA
Z danych MRiRW wynika, że przeciętna cena skupu trzody chlewnej we wrześniu’22 osiągnęła poziom 7,81 zł/kg, co oznaczało wzrost o 77% r/r. Co więcej, na rynku niemieckim na początku września odnotowano skok notowań do rekordowego poziomu 2,10 EUR/kg. Mimo iż koniec miesiąca przyniósł korektę cen do 2,00 EUR/kg, to częściowo wpisującą się w sezonowe zmiany notowań na rynku żywca.
PERSPEKTYWY 4q22 i 1H23
Z uwagi na utrzymujący się spadek podaży wieprzowiny, wspierany rosnącym poziomem kosztów produkcji, można oczekiwać, że pomimo sezonowych wahań, wysoki poziom cen trzody chlewnej utrzyma się co najmniej do połowy 2023. Czynnikiem hamującym wzrosty będą narastające bariery popytowe związane z ryzykiem recesji i spadkiem dochodów rozporządzalnych konsumentów (wysoka inflacja). Oczekujemy, że przeciętna cena trzody chlewnej w 1h23 będzie wyższa o 20-30% r/r wobec wzrostu o 63-67% r/r w 2h22 i +41-43% w całym 2022.
***Materiał pochodzi z raportu Agro Nawigator 3/2022 Analizy Sektorowe, którego pełną zawartość możesz zobaczyć i pobrać klikając w poniższy przycisk: