- Z danych Eurostatu wynika, że w 3q22 spadki produkcji trzody chlewnej w UE pogłębiły się - uboje świń (waga poubojowa) były niższe o 7,1% r/r wobec spadku o 3,9% r/r w 2q22. Największe obniżki dotyczyły Niemiec, Polski, Danii oraz Hiszpanii, która przez dłuższy czas broniła się przed spadkami. Mniejsza podaż jest konsekwencją utrzymywania się przez dłuższy czas niskiej opłacalności produkcji, na którą przełożyły się zarówno podwyżki cen pasz, jak i niskie ceny sprzedaży (do 1q22), będące rezultatem niskiego popytu na rynkach trzecich, głównie w Chinach. FAO (Food Outlook, listopad’22) szacuje, że światowa produkcja wieprzowiny w 2022 wzrośnie o 1,8% r/r (+2,2 mln t), głównie za sprawą Chin, gdzie odnotuje się wzrost aż o 6,9% r/r (+3,7 mln t).
MNIEJSZY CHIŃSKI IMPORT WIEPRZOWINY
- Jednocześnie wg prognoz FAO, chiński import mięsa wieprzowego w 2022 zamknie się wolumenem 2,64 mln t, tj. niższym o 45% r/r. Ma to odzwierciedlenie w wynikach unijnego eksportu, niemniej znaczący efekt bazy, związany z wysokim eksportem do Chin w 2021, zaczyna powoli wygasać. Według Eurostatu, w 1-3q22 unijny eksport mięsa wieprzowego zmniejszył się o 24% r/r, jednak w 3q22 skala spadku zmalała do 6% r/r.
- W wyniku wzrostów cen mięsa wieprzowego od 3q22 notuje się spadki polskiego importu wieprzowiny, co w kontekście niższej krajowej produkcji wskazuje na zmniejszanie się konsumpcji wieprzowiny w Polsce. Jednocześnie, mimo spadków, łącznie w okresie sty-paź’22 ujemne saldo polskiego handlu zagranicznego mięsem wieprzowym (CN0203) zwiększyło się o 31% r/r kształtując się na rekordowo wysokim poziomie 317 tys. t.
KONTYNUACJA WZROSTÓW CEN TRZODY
- Ograniczenia w unijnej produkcji przekładają się na wzrosty cen na rynku żywca. Według GUS przeciętna cena skupu trzody chlewnej w listopadzie wyniosła 7,43 zł/kg i była wyższa o 74% w relacji rocznej. Wzrosty cen doprowadziły do poprawy opłacalności chowu świń – relacja cen skupu do cen mieszanki pełnoporcjowej wzrosła o 26% r/r do poziomu wyższego (+1,6%) od średniej wieloletniej.
- Podwyżki cen żywca przekładają się naturalnie na wzrost kosztów w przetwórstwie mięsa czerwonego. Przychody branży w 3q22 nie nadążały już za wzrostami cen surowca. Odnotowany w 3q22 spadek wyniku finansowego branży PKD 10.11 aż o 52% r/r może wskazywać na narastający problem bariery popytowej.
PERSPEKTYWY 2023
Oczekujemy, że przeciętna cena skupu trzody chlewnej w 2023 wzrośnie w stosunku do 2022 o 2-11%, choć już 2h23 może przynieść spadki w relacji rocznej o 4-15%. Niewykluczony spadek cen pasz może złagodzić presję kosztową w produkcji żywca, jednak silne podwyżki cen nośników energii i duża niepewność na rynku powstrzymają ewentualne duże zmiany w podaży co najmniej do końca 1q23. Spadek siły nabywczej konsumentów w warunkach wysokiej (choć prawdopodobnie spadającej) inflacji i oczekiwanego spowolnienia gospodarczego będzie oddziaływał negatywnie na konsumpcję wieprzowiny - wysokie ceny mogą nie być akceptowalne dla konsumentów. Zmaleć może popyt w HoReCa, z uwagi na możliwe ograniczenie wydatków na gastronomię.
***Materiał pochodzi z raportu Agro Nawigator 4/2022 Analizy Sektorowe, którego pełną zawartość możesz zobaczyć i pobrać klikając w poniższy przycisk:
Komentarze
Sortuj według: Najistotniejsze
Nie ma jeszcze komentarzy. Skomentuj jako pierwszy i rozpocznij dyskusję