Stalprodukt S.A.: Stanowisko Zarządu ws. niestosowania niektórych zasad dobrych praktyk (2014-06-24)

RB 2/2014:Stanowisko Zarządu w sprawie niestosowania przez Stalprodukt S.A. niektórych zasad Dobrych Praktyk Spółek Notowanych na GPW w Warszawie

Firma: STALPRODUKT

Zarząd Stalprodukt S.A. podaje do publicznej wiadomości, iż Spółka nie stosuje w sposób trwały niżej wymienionych zasad zawartych w dokumencie &#8222;Dobre Praktyki Spółek Notowanych na GPW&#8221;. <br />

Zasada I. 12
„Spółka powinna zapewnić akcjonariuszom możliwość wykonywania osobiście lub przez pełnomocnika prawa głosu w toku walnego zgromadzenia, poza miejscem odbywania walnego zgromadzenia, przy wykorzystaniu środków komunikacji elektronicznej”.

Aktualne zapisy Statutu nie przewidują udziału w walnym zgromadzeniu przy wykorzystaniu środków komunikacji elektronicznej, w szczególności nie umożliwiają one wykonywania osobiście lub przez pełnomocnika prawa głosu w toku walnego zgromadzenia poza miejscem obrad. Należy dodać, iż do tej pory żaden z akcjonariuszy nie złożył wniosku o dokonanie niezbędnych zmian w Statucie.

W konsekwencji Stalprodukt nie będzie stosować także zasady IV.10, zgodnie z którą:
„Spółka powinna zapewnić akcjonariuszom możliwość udziału w walnym zgromadzeniu przy wykorzystaniu środków komunikacji elektronicznej, polegającego na:
1) transmisji obrad walnego zgromadzenia w czasie rzeczywistym,
2) dwustronnej komunikacji w czasie rzeczywistym, w ramach której akcjonariusze mogą wypowiadać się w toku obrad walnego zgromadzenia przebywając w miejscu innym niż miejsce obrad.”

W ocenie Zarządu realizacja obu zasad wiąże się z ryzykiem technicznym, organizacyjnym i prawnym i niesie za sobą ryzyko zakłócenia sprawnego i prawidłowego przebiegu obrad. Pod uwagę należy również brać stosunkowo wysoki koszt organizacji internetowej transmisji walnych zgromadzeń obciążający budżet Spółki z uwagi na konieczność zaangażowania wyspecjalizowanych podmiotów zajmujących się techniczną organizacją takich transmisji.

W opinii Zarządu aktualnie obowiązujące zasady udziału w walnych zgromadzeniach umożliwiają właściwą i efektywną realizację praw wynikających z akcji oraz w wystarczający sposób zabezpieczają interesy wszystkich akcjonariuszy.

Podstawa prawna:
§ 29 ust. 3 Regulaminu GPW

2014-06-24 15:21:22 Piotr Janeczek Prezes Zarządu - Dyrektor Generalny

Cena akcji Stalprod

Cena akcji Stalprod w momencie publikacji komunikatu to 364.99 PLN. Sprawdź ile kosztuje akcja Stalprod aktualnie.

W tej sekcji znajdziesz wszystkie komunikaty ESPI EBI Stalprod.