Optigis S.A.: Oświadczenie ws. informacji opublikowanych w wydaniu Pulsu Biznesu z 29 kwietnia 2014 r. (2014-04-29)

RB 12/2014:Oświadczenie w sprawie informacji opublikowanych w wydaniu Pulsu Biznesu z 29 kwietnia 2014 r. w artykule \"Komórkowy biznes Imagisu pod lupą\"

Firma: IMAGIS

Zarząd IMAGIS S.A. (Spółka, Emitent) oświadcza, że informacje opublikowane w Pulsie Biznesu z dnia 29.04.2014 r. w artykule \"Komórkowy biznes Imagisu pod lupą\" sugerujące, że IMAGIS S.A. wraz ze spółką zależną GPS Konsorcjum sp. z o.o. brała udział w transakcjach, w których dochodziło do wyłudzeń VAT nie są prawdziwe. Wobec obu Spółek, jak również osób zarządzających i pracowników IMAGIS S.A. oraz GPS Konsorcjum Sp. z o.o. nie toczyło się, ani nie toczy obecnie jakiekolwiek postępowanie karne bądź karne skarbowe.
Prowadzone do tej pory kontrole, to standardowe czynności dokonywane w związku
z działaniem przedsiębiorców w branży uznanej za narażoną na wyłudzenia VAT. Wg oceny Spółki nie wskazywały oraz nie wskazują one na jakiekolwiek zastrzeżenia organów podatkowych co do przeprowadzonych przez Imagis S.A. i GPS Konsorcjum sp. z o.o. transakcji. W szczególności, nie stwierdzono uchybień w ewidencjonowaniu zdarzeń gospodarczych, nie kwestionuje się sposobu rozliczeń podatkowych, nie poddano pod wątpliwość prawdziwości i wiarygodności transakcji. Obie Spółki terminowo i regularnie płacą wszelkie należne opłaty i podatki VAT wynikające z prowadzonej przez nie działalności.
Charakter i sposób prowadzenia działalności przez GPS Konsorcjum sp. z o.o. nie odbiega od typowych schematów biznesowych charakterystycznych dla branży handlu elektroniką, a minimalizacja kosztów stałych nakierowana na osiągnięcie wyników nie stoi w sprzeczności z rzetelnym prowadzeniem biznesu.
Podstawa prawna:
§ 3 ust. 1 Załącznika nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu \"Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect\".

2014-04-29 15:07:08 Marcin Niewęgłowski Prezes Zarządu

Cena akcji Optigis

Cena akcji Optigis w momencie publikacji komunikatu to 1.87 PLN. Sprawdź ile kosztuje akcja Optigis aktualnie.

W tej sekcji znajdziesz wszystkie komunikaty ESPI EBI Optigis.

Komunikaty EBI

EBI - Komunikaty ze spółek