Benefit Systems S.A.: Oświadczenie o stosowaniu zaleceń wynikających z dobrych praktyk (2013-05-14)

RB 1/2013:Oświadczenie o stosowaniu zaleceń wynikających z Dobrych Praktyk Spółek Notowanych na GPW.

Firma: BENEFIT

Zarząd Benefit Systems S.A. z siedzibą w Warszawie (\"Spółka) informuje, że Spółka będzie dokładać najlepszych starań aby zapewnić jak najlepszą komunikację z rynkiem kapitałowym i prowadzenie przejrzystej polityki informacyjnej. Założenia te realizowane będą zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa i większością zaleceń wynikających z Dobrych Praktyk Spółek Notowanych na GPW.
W zakresie zaleceń zawartych w Rozdziale I - Rekomendacje dotyczące dobrych praktyk spółek giełdowych - Spółka trwale nie będzie stosować zaleceń wynikających z punktu 12.
Uzasadnienie: Zarząd spółki umożliwia uczestnictwo akcjonariuszom i pełnomocnikom akcjonariuszy na walnym Zgromadzeniu Spółki oraz możliwość korespondencyjnego oddawania głosów.
Ze względu na stosunkowo nieliczny akcjonariat Spółki - wprowadzanie rozwiązań umożliwiających uczestnictwo w czasie rzeczywistym w trakcie Walnego Zgromadzenia Spółki oraz wykonywanie prawa głosu osobiście lub poprzez pełnomocnika przy wykorzystaniu środków komunikacji elektronicznej byłoby zbyt kosztowne i skomplikowane dla Spółki, w stosunku do rzeczywistego korzystania z takich rozwiązań przez akcjonariuszy Spółki.
W zakresie zaleceń zawartych w Rozdziale II - Rekomendacje dotyczące dobrych praktyk spółek giełdowych - Spółka trwale nie będzie stosować zaleceń wynikających z punktu 9a.
Uzasadnienie: Zarząd spółki nie publikuje przebiegu Walnego Zgromadzenia na stronie internetowej, publikuje natomiast uchwały podjęte przez Walne Zgromadzenie w formie raportów bieżących dostępnych na stronie internetowej Spółki oraz zapewnia dostęp w siedzibie Spółki do protokołów z Walnych Zgromadzeń.
Ze względu na stosunkowo nieliczny akcjonariat Spółki wprowadzanie transmisji obrad Walnego Zgromadzenia Spółki byłoby zbyt kosztowne i skomplikowane dla Spółki w stosunku do rzeczywistego korzystania z takich rozwiązań przez akcjonariuszy Spółki. Ponadto z informacji, które posiada Spółka akcjonariusze nie życzą sobie transmisji obrad Walnego Zgromadzenia.
Pragniemy podkreślić, że niestosowanie wyżej wymienionych Dobrych Praktyk nie wynika ze złej woli Spółki, lecz jest rezultatem ogólnie przyjętych zasad funkcjonowania Spółki oraz dotychczasowego doświadczenia. Zarząd Spółki informuje, że poczyni starania, aby zminimalizować ilość niestosowanych przez spółkę Dobrych Praktyk.

2013-05-14 15:20:28 JAMES VAN BERGH PREZES ZARZĄDU SPÓŁKI

Cena akcji Benefit

Cena akcji Benefit w momencie publikacji komunikatu to None PLN. Sprawdź ile kosztuje akcja Benefit aktualnie.

W tej sekcji znajdziesz wszystkie komunikaty ESPI EBI Benefit.