EC BĘDZIN S.A. informuje o pozytywnych wnioskach biegłych z badania sprawozdania finansowego (zarówno jednostkowego jak i skonsolidowanego) za I półrocze 2024 roku. Wnioski biegłych potwierdzają stabilność finansową i operacyjną spółki, co stanowi ważny krok w jej dalszym rozwoju. Wnioski te świadczą o solidnych fundamentach, na których opiera się działalność EC BĘDZIN S.A.

freepik.com | EC BĘDZIN S.A. z pozytywnymi wnioskami biegłych z badania sprawozdania finansowego za I półrocze – pierwszy raz od 2019 roku

Wyniki finansowe za I półrocze 2024 roku

Za pierwsze półrocze 2024 roku EC BĘDZIN S.A. odnotował jednostkowy zysk netto w wysokości 4,986mln zł. Ten wynik jest dowodem na skuteczność działań zarządu, szczególnie w zakresie zarządzania operacyjnego oraz optymalizacji kosztów. Świadczy to o stabilnej pozycji finansowej spółki. Z kolei skonsolidowany zysk netto Grupy Kapitałowej EC BĘDZIN S.A. wyniósł 623,077 mln zł. Osiągnięty wynik jest bezpośrednio związany z transakcjami sprzedaży udziałów w EC BĘDZIN Wytwarzanie sp. z o.o., które zostały przeprowadzone w dwóch niezależnych transakcjach w styczniu i sierpniu 2024 roku. Na ten wynik składają się dwa główne komponenty, tj.: (1) zysk z działalności operacyjnej oraz (2) przychody finansowe netto (wynikające w dużej mierze z dekonsolidacji wyników EC BĘDZIN Wytwarzanie sp. z o.o.).

Długoterminowa umowa z V-Project S.A.

Jednym z kluczowych wydarzeń ostatnich miesięcy było podpisanie przez EC BĘDZIN S.A. umowy ramowej z V-Project S.A. na dostawy węgla. Szacowana wartość umowy wynosi 0,43 mld zł, a obejmuje ona okres od września 2024 roku do grudnia 2028 roku. Umowa przewiduje dostawę 1,06 mln ton węgla, co zapewnia spółce stabilne źródło przychodów przez najbliższe cztery lata (źródło: RB 42/2024).

Sprzedaż udziałów

W 2024 roku EC BĘDZIN S.A. sfinalizował sprzedaż 100% udziałów w EC BĘDZIN Wytwarzanie sp. z o.o. na rzecz Grupy Altum sp. z o.o., co zakończyło wszelkie powiązania kapitałowe między EC BĘDZIN S.A. a EC BĘDZIN Wytwarzanie sp. z o.o. (źródło: RB 8/2024, RB 41/2024).

Komentarz Prezesa Zarządu

"Pozytywne wnioski biegłych z badania sprawozdania za I półrocze 2024 roku to dla nas dowód na to, że działania zarządu przynoszą oczekiwane rezultaty. Stabilność finansowa, jaką osiągnęliśmy, oraz strategiczne partnerstwa, które nawiązaliśmy, zapewniają solidne fundamenty do dalszego rozwoju.

Zestawienie obecnych wyników finansowych z wynikami za analogiczny okres w 2023 roku pokazuje jak duży postęp udało się osiągnąć" – powiedział Marcin Chodkowski, Prezes Zarządu EC BĘDZIN S.A.

Ładowanie komentarzy...