Skoczowska Fabryka Kapeluszy Polkap S.A.: Zawarcie ugody i złożenie oświadczenia o cofnięciu pozwu przez Spółkę (2021-04-14)

RB_ASO 3:Zawarcie ugody i złożenie oświadczenia o cofnięciu pozwu przez Spółkę

Firma: SKOCZOWSKA FABRYKA KAPELUSZY POLKAP SPÓŁKA AKCYJNA

Raport bieżący nr 3 / 2021
Data sporządzenia: 2021-04-14
POLKAP S.A.
Zawarcie ugody i złożenie oświadczenia o cofnięciu pozwu przez Spółkę
Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.
Zarządca Spółki Skoczowska Fabryka Kapeluszy POLKAP S.A. w restrukturyzacji z siedzibą w Skoczowie („Spółka”) niniejszym informuje, iż w dniu 14 kwietnia 2021 r. zawarł ugodę z dawną spółką zależną - PWTA sp. z o.o. z siedzibą w Skoczowie (dalej: „PWTA”) oraz Panem Markiem Sobieskim, występującym jako większościowy wspólnik PWTA.

Celem zawartej ugody jest zakończenie trwającego od roku 2019 sporu sądowego w przedmiocie uznania za bezskuteczną w stosunku do masy sanacyjnej czynności prawnej w postaci podjętej na Zgromadzeniu Wspólników uchwały nr 1/04/2018 z dnia 18 kwietnia 2018 r., a która to czynność doprowadziła do podwyższenia kapitału zakładowego PWTA i utraty przez Spółkę statusu podmiotu dominującego wobec PWTA, na rzecz Pana Marka Sobieskiego.

Strony ustaliły, iż do dnia 30 czerwca 2021 r. Pan Marek Sobieski sprzeda Spółce 440 udziałów PWTA, o wartości nominalnej 220.000,00 zł, stanowiących 73,33% kapitału zakładowego PWTA za kwotę 5.000,00 zł. Tym samym Spółka stanie się ponownie podmiotem dominującym wobec PWTA, posiadając 90% udziałów w jej kapitale zakładowym. To zdarzenie jest istotne w kontekście prowadzonej restrukturyzacji i wzajemnych relacji finansowych pomiędzy podmiotami.

Z uwagi na zawartą ugodę pozasądową, Zarządca, złożył w dniu dzisiejszym oświadczenie o cofnięciu pozwu dotyczącego powyższego sporu wraz ze zrzeczeniem się roszczenia, na co zgodę wyraziła PWTA oraz Pan Marek Sobieski. Zawarta ugoda w całości wyczerpuje roszczenia Spółki, wynikające z toczącego się postępowania.

2021-04-14 Tomasz Salawa
Prezes Zarządu REFECT sp. z o.o. - Zarządca
Tomasz Salawa

Cena akcji Sfkpolkap

Cena akcji Sfkpolkap w momencie publikacji komunikatu to 0.84 PLN. Sprawdź ile kosztuje akcja Sfkpolkap aktualnie.

W tej sekcji znajdziesz wszystkie komunikaty ESPI EBI Sfkpolkap.