G-Energy S.A.: Oświadczenie Zarządu ws. sprzedaży akcji własnych (2014-07-02)

RB 31/2014:Oświadczenie Zarządu G-Energy S.A. w sprawie zbycia akcji własnych opublikowane 01.07.2014

Firma: G-ENERGY

Zarząd G-Energy Spółka Akcyjna działając na podstawie upoważnienia udzielonego przez Walne Zgromadzenie spółki G-Energy Spółka Akcyjna (dawniej: Elkop Energy Spółka Akcyjna) - (Uchwała Nr 5 z dnia 16 grudnia 2013 w sprawie upoważnienia Zarządu do nabycia akcji własnych) informuje, iż po zasięgnięciu opinii Rady Nadzorczej Spółki G-Energy Spółka Akcyjna podjął uchwałę o podjęciu działań mających na celu zbycie wszystkich akcji własnych Spółki tj. 675 479 (sześćset siedemdziesiąt pięć tysięcy czterysta siedemdziesiąt dziewięć) akcji uprawniających do 4,16% głosów na Walnym Zgromadzeniu akcjonariuszy Spółki.<br />
Jako uzasadnienie powyższego Zarząd G-Energy podkreśla iż planowane zbycie akcji własnych przez G-Energy S.A., uwzględnia potrzeby prowadzenia działalności gospodarczej, kontynuację przyjętej strategii rozwoju opartej na przygotowywanym rozszerzeniu działalności w sektorze rynku energii o czym spółka informowała w treści opublikowanego raportu okresowego &#8222;Raport i sprawozdanie finansowe za I kwartał 2014 roku - Raport kwartalny G-Energy S.A.&#8221; &#8211; EBI 27/2014 oraz zamiarze dokonania transakcji polegającej na objęciu udziałów lub akcji podmiotu bezpośrednio zaangażowanego w działania operacyjne odpowiadające realizowanej strategii.<br />
Główna działalność operacyjna Emitenta skupiona będzie na produkcji i sprzedaży energii elektrycznej. Jednakże należy uwzględnić iż opóźnienia i przedłużające się prace nad implementacją dyrektyw unijnych w szczególności tzw. druga dyrektywa w sprawie handlu uprawnieniami do emisji (2009/28/WE) oraz dyrektywa w sprawie emisji przemysłowych (2010/75/UE) wpływają na wzrost poziomu ryzyka regulacyjnego w Polsce. Brak jasności co do spodziewanych rozwiązań prawnych, spowodował w praktyce wstrzymanie realizacji projektów w sektorze energetyki odnawialnej. Długi okres wdrażania ww. dyrektyw spowodował uruchomienie przez Komisję Europejską postępowań w trybie art. 258 i art. 260 Traktatu o Funkcjonowaniu Unii Europejskiej. <br />
Sytuacja która zaistniała na rynku energii odnawialnej spowodowała potrzebę ponownego zweryfikowania dalszej strategii rozwoju spółki w oparciu o założenia ostatnio opublikowanego projektu ustawy o odnawialnych źródłach energii. <br />
Celem zwiększenia efektywności działalności spółki oraz zapewnienia regularnych przychodów z działalności operacyjnej podjęto decyzję o wykorzystaniu posiadanych przez spółkę zasobów i doświadczenia, co przełoży się na świadczenie przez spółkę usług zarządzania infrastrukturą elektroenergetyczną w obiektach o przeznaczeniu handlowym, usługowym i mieszkalnym, w celu realizacji usług dystrybucji. Dodatkowym przedmiotem działalności będzie usługa oferująca klientom innowacyjne rozwiązania, umożliwiające optymalne zarządzanie gospodarką energetyczną na terenie obiektu, poprzez zwiększenie przychodów i minimalizację kosztów energii dla właściciela obiektu.<br />
Oferowane usług, będą dostosowane do indywidualnych potrzeb i oczekiwań klientów oraz do charakteru obiektu, wielkości i stanu infrastruktury, struktury odbiorców i innych czynników, ocenianych odrębnie dla każdego projektu. Zastosowanie proponowanych modeli biznesowych pozwoli nabywcy na uzyskanie korzyści finansowych w dystrybucji energii odnawialnej, przy jednoczesnym zachowaniu korzystnych warunków dla najemców. Ponadto spółka zakłada również możliwość przejęcia na siebie kompleksowej obsługi odbiorców końcowych.<br />
Zbycie Akcji własnych planowane jest w 3 kwartale bieżącego roku, nastąpi w transzach, w transakcjach poza sesyjnych lub pakietowych i będzie miało na celu zarówno wsparcie bieżącej działalności oraz przygotowanie spółki do rozszerzenia działalności zgodnie z nowoprzyjętą strategią.<br />
Podstawa prawna :<br />
§ 3 ust. 1 Załącznika nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu &#8220;Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect&#8221;.<br />

2014-07-02 08:37:43 Grzegorz Figurski Prezes Zarządu

Cena akcji Genrg

Cena akcji Genrg w momencie publikacji komunikatu to 0.44 PLN. Sprawdź ile kosztuje akcja Genrg aktualnie.

W tej sekcji znajdziesz wszystkie komunikaty ESPI EBI Genrg.