Reklama
twitter
youtube
facebook
instagram
linkedin
Reklama
Reklama

przetwórstwo spożywcze praca

Wzrost kosztów zaczyna być coraz bardziej odczuwalny przez branżę przetwórstwa spożywczego. W 3q21 koszty ogółem branży wzrosły o 11,2% r/r wobec +8,6% r/r w 2q21. Przyczyną podwyżek są przede wszystkim drożejące surowce (produkty rolne, ale też opakowania) oraz wzrost cen nośników energii. Koszty zużycia materiałów (blisko 65% kosztów ogółem) w 3q21 zwiększyły się o 14,6% r/r, a koszty zużycia energii (1,7% kosztów ogółem) wzrosły 2,1-krotnie r/r po wzroście o 13,7% r/r w 2q21.

Przychody branży spożywczej wzrastały wolniej od kosztów, sprawiając, że zysk firm w 3q21 zmalał o 9,9% r/r.

Wzrosty kosztów mają szeroki zakres i dotyczą większości branż spożywczych. Znaczącą inflację kosztów materiałowych odnotowano w przetwórstwie drobiu (+26% r/r vs -6,4% r/r w 2q21), która wynikała ze zdecydowanie wyższych niż przed rokiem cen skupu żywca. O 23% r/r wzrosły koszty zużycia materiałów w firmach produkujących oleje. Niemniej, podwyżki surowcowe, w obu przypadkach mające charakter popytowy, nie poskutkowały pogorszeniem wyników finansowych – zyski w 3q21 wzrosły odpowiednio o 104 mln zł r/r (w stosunku do straty w 3q20) i 11 mln zł r/r.

Przetwórstwo spożywcze - przychody nie nadążają za kosztami w przetwórstwie spożywczym  - 1Przetwórstwo spożywcze - przychody nie nadążają za kosztami w przetwórstwie spożywczym  - 1

Uwagę zwraca natomiast znaczący wzrost kosztów zużycia materiałów w firmach wytwarzających produkty przemiału zbóż (+21% r/r) wywołany znaczącymi podwyżkami cen zbóż, oraz producentów pieczywa; świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek (+18% r/r), którym towarzyszył spadek zysków odpowiednio o 25% r/r i 88% r/r. Ponad 20-proc. wzrost kosztów zużycia materiałów odnotowano w branży przetwórstwa owoców i warzyw (PKD 10.3), a także produkcji gotowych pasz i karmy dla zwierząt (PKD 10.9).

Przetwórstwo spożywcze - przychody nie nadążają za kosztami w przetwórstwie spożywczym  - 2Przetwórstwo spożywcze - przychody nie nadążają za kosztami w przetwórstwie spożywczym  - 2

Perspektywy 2022

Reklama

Przyspieszenie wzrostów cen podstawowych produktów rolnych w 4q21 (wg GUS do ponad 20% r/r w listopadzie) sugeruje dalszy wzrost kosztów w przetwórstwie spożywczym. Presja na zmniejszenie marż zwiększy się w największym stopniu w przetwórstwie pierwotnym i wtórnym zbóż. Z danych GUS wynika, że dynamika cen skupu zbóż w listopadzie przyspieszyła do +48% r/r po wzroście o 38% r/r w październiku i 13,5% r/r w 3q21. Przeniesienie całości wzrostu kosztów na odbiorców finalnych może być trudne, zwłaszcza w sektorze produkcji pasz dla zwierząt gospodarskich, gdzie popyt, z uwagi na niskie ceny (trzoda chlewna) oraz spadkowe tendencje w produkcji (drób i bydło), jest niższy niż przed rokiem. W 2022 możliwe są dalsze podwyżki cen produktów rolnych (por. prognozy – Aneks) choć przy zmniejszonej dynamice. Jednak koszty firm napędzane będą zdecydowanie wyższymi cenami nośników energii a także przyspieszoną dynamiką płac.

***Materiał pochodzi z raportu PKO BP: Analizy Sektorowe, Agro Nawigator 4/2021, którego pełną zawartość możesz zobaczyć i pobrać klikając w poniższy przycisk

Zobacz najnowszą analizę sektorową

 

Czytaj więcej