Reklama
twitter
youtube
facebook
instagram
linkedin
Reklama
Reklama

ile jajek zjada przecietny polak w 2022

132 szt./os. wynosiło spożycie jaj w gospodarstwach domowych w Polsce w 2020

Konsumpcja jaj w Polsce jest relatywnie stabilna. W 2020, wg GUS, spożycie w gospodarstwach domowych, wskutek ograniczeń w HoReCa, wzrosło o 0,5% a w ujęciu bilansowym zwiększyło się o niespełna 1%. 2021 (prognoza IERiGŻ-PIB) przyniósł prawdopodobnie spadek konsumpcji (w ujęciu bilansowym) o 1% z uwagi na mniejszą podaż jaj w kraju.

KE prognozuje, że spożycie jaj w UE w latach 2021-2031 wzrastać będzie w tempie 0,6% rocznie wobec 0,5% CAGR w latach 2011-2021. Wysokie ceny jaj (bariera popytu) i ograniczenia podażowe w warunkach wysokiej inflacji i niepewności gospodarczej hamować mogą jednak wzrost konsumpcji w 2022.

PODSUMOWANIE

Polska z produkcją jaj na poziomie 11,7 mld szt. jest szóstym graczem na rynku UE. Udział Polski w unijnej produkcji w 2020 wyniósł 9%. Polska jest też największym producentem jaj z chowu klatkowego w UE. Według KE udział kur utrzymywanych w Polsce w tym systemie w 2021 wynosił 76%. Udział ten z roku na rok maleje z uwagi na perspektywę wprowadzenia zakazu utrzymywania kur w klatkach w krajach UE od 2027.

Krajowa produkcja jaj w latach 2012-2019 wzrastała średniorocznie o 3,4%. Lata 2020 i 2021 przyniosły spadki produkcji wywołane pandemią, grypą ptaków oraz niską opłacalnością produkcji.

Reklama

Udział eksportu w krajowej produkcji jaj przekracza 30%. Ograniczenia w handlu, wywołane grypą ptaków, osłabiony popyt w HoReCa oraz spadek podaży w kraju spowodowały, że polski eksport jaj w 2021 zmniejszył się o 25%. Znoszenie restrykcji w HoReCa sprzyjać będzie odbudowie popytu na jaja z Polski w 2022. Eksport hamowany będzie wciąż występującą w Polsce grypą ptaków, mimo iż w sez. 2021/22 liczba ognisk HPAI jest zdecydowanie mniejsza niż przed rokiem.

Krajowa konsumpcja jaj jest relatywnie stabilna. Według GUS przeciętne spożycie jaj w gospodarstwach domowych w 2020 wynosiło 132 szt./os.

Według danych MRiRW przeciętna cena sprzedaży jaj (kat. M) w 1q22 w kraju była wyższa o 24% r/r. Wzrosty cen wywołane są narastającą presją kosztową, grypą ptaków w UE i w USA oraz efektami wojny w Ukrainie (wstrzymany eksport jaj). Ukraina jest największym dostawcą jaj na rynek UE, choć udział importu w unijnej konsumpcji jest niewielki.

Wojna w Ukrainie będzie oddziaływać na sektor produkcji jaj kanałem kosztowym. W wyniku rosyjskiej agresji wzrosty zbóż i białkowych komponentów paszowych znacząco wzrosły. Wyższe koszty pasz tłumić będą opłacalność produkcji jaj.




***Materiał pochodzi z raportu PKO BP: Analizy Sektorowe, Monitoring branżowy, którego pełną zawartość możesz zobaczyć i pobrać klikając w poniższy przycisk

Reklama

Zobacz najnowszą analizę sektorową

Czytaj więcej

Artykuły związane z ile jajek zjada przecietny polak w 2022