No Gravity Games S.A.: Stanowisko Zarządu wraz z opinią RN dotyczące zastrzeżenia biegłego rewidenta do opinii z badania SA-R 2018 (2019-08-01)

RB 15/2019:Stanowisko Zarządu wraz z opinią Rady Nadzorczej na temat zastrzeżenia biegłego rewidenta do opinii z badania sprawozdania finansowego Emitenta za rok 2018

Firma: FDGAMES

Spis załączników:
  1. No Gravity Games - uchwała RN ws. zastrzeżenia biegłego rewidenta.pdf

Zarząd No Gravity Games S.A. (&#8222;Emitent&#8221;), w nawiązaniu do informacji zawartej w raporcie rocznym Emitenta za rok 2018, opublikowanym w raporcie EBI nr 13/2019 z dnia 31 maja 2019 roku, o wyrażonej przez firmę audytorską w sprawozdaniu z badania tego raportu rocznego opinii z zastrzeżeniem, prezentuje poniżej stanowisko na temat zastrzeżeń sformułowanych przez biegłego rewidenta.<br />

Zarząd Emitenta wskazuje, że biegły rewident sformułował zastrzeżenia do opinii z badania sprawozdania finansowego Emitenta za rok 2018. Zastrzeżenia dotyczyły:

1/ niedokonania odpisu wartości udziałów spółki zależnej Emitenta, to jest Fat Dog Games sp. z o.o., w kwocie 783.000 zł;

2/ niestosowania przez Emitenta standardów MSSF 9 Instrumenty finansowe oraz MSSF 15 Przychody, a przez to braku w sprawozdaniu ujawnień wynikających z zastosowania tych standardów.

ad. 1 powyżej

Zarząd informuje, że w dniu 31 maja 2019 roku, działając na podstawie rekomendacji biegłego rewidenta, dokonał odpisu aktualizacyjnego wartość posiadanych przez Emitenta udziałów w Fat Dog Games sp. z o.o. o kwotę 11.000.000 zł, o czym poinformował w raporcie bieżącym ESPI nr 22/2019. Dodatkowo, w dniu 4 czerwca 2019 roku, w raporcie bieżącym ESPI nr 24/2019, Zarząd opublikował wyjaśnienia dotyczące dokonanego odpisu. Zarząd Emitenta podtrzymuje stanowisko, zgodnie z którym (1) dokonany odpis jest konsekwencją przyjętego przez Emitenta, we wcześniejszym okresie, rozwiązania w zakresie rachunkowości, a (2) jego dokonanie nie ma wpływu na sytuację finansową Emitenta, w tym na jego płynność finansową, a skutkuje jedynie zmianą zapisów w księgach rachunkowych Emitenta. Jednocześnie Zarząd Emitenta informuje, że w świetle jego wiedzy na dzień dokonania odpisu, brak było podstaw do dokonania całkowitego odpisania wartości posiadanych przez Emitenta udziałów w Fat Dog Games sp. z o.o. W ocenie Zarządu dokonany odpis, obejmujący 93,70 proc. wartości aktywa, był właściwy i uzasadniony. Zarząd Emitenta przypomina również, że w dniu 12 czerwca 2019 roku doszło do połączenia Emitenta z Fat Dog Games sp. z o.o., w wyniku czego cały majątek Fat Dog Games sp. z o.o. został przeniesiony na Emitenta. Oznacza to między innymi, że w księgach rachunkowych Emitenta nie będzie już ujawniana wartość udziałów w Fat Dog Games sp. z o.o.

ad. 2 powyżej

Zarząd informuje, że niestosowanie przez Emitenta standardów MSSF 9 Instrumenty finansowe oraz MSSF 15 Przychody, a przez to brak w sprawozdaniu finansowym za rok 2018 ujawnień wynikających z zastosowania tych standardów, nie ma wpływu na wyniki finansowe ujawnione w sprawozdaniu finansowym Emitenta za rok 2018. Jednocześnie Zarząd Emitenta informuje, że do końcu roku 2019 Emitent rozpocznie stosowanie Polskich Standardów Rachunkowości, a tym samym wygaśnie obowiązek stosowania przez Emitenta standardów MSSF 9 Instrumenty finansowe oraz MSSF 15 Przychody.

W załączeniu do niniejszego raportu Zarząd Emitenta przekazuje ponadto podjętą w dniu wczorajszym uchwałę Rady Nadzorczej Emitenta w sprawie opinii Rady Nadzorczej na temat zastrzeżenia sformułowanego przez biegłego rewidenta.

Zarząd Emitenta wyjaśnia, że termin publikacji niniejszego raportu wynika z konieczności udzielenia członkom Rady Nadzorczej wyjaśnień co do zastrzeżeń sformułowanych przez biegłego rewidenta, a także z czasu koniecznego członkom Rady Nadzorczej na wypracowanie opinii w tym zakresie. Zarząd Emitenta wskazuje, że w chwili publikacji raportu rocznego, Zarząd nie miał technicznej możliwości uzyskania opinii Rady Nadzorczej na temat zastrzeżenia do opinii sformułowanego przez biegłego rewidenta z uwagi na zbyt krótki czas pomiędzy datą wydania opinii przez biegłego rewidenta a datą publikacji raportu rocznego. Jednocześnie Zarząd wskazuje, że mając na uwadze wagę problematyki wskazanej przez biegłego rewidenta opublikował w tym zakresie stosowne informacje i wyjaśnienia w raportach bieżących ESPI nr 22/2019 i nr 24/2019 niezwłocznie po zidentyfikowaniu zdarzeń podlegających ujawnieniu.
No Gravity Games - uchwała RN ws. zastrzeżenia biegłego rewidenta.pdf

2019-08-01 11:55:12 Aleksander Sierżęga Prezes Zarządu

Cena akcji Nggames

Cena akcji Nggames w momencie publikacji komunikatu to 0.12 PLN. Sprawdź ile kosztuje akcja Nggames aktualnie.

W tej sekcji znajdziesz wszystkie komunikaty ESPI EBI Nggames.