Polska jest szóstym producentem jaj w UE z udziałem na poziomie 9% (2020). Według danych GUS, krajowa produkcja jaj kurzych w 2020 wyniosła 11,74 mld szt., z czego 85% stanowiły jaja konsumpcyjne, a 15% jaja wylęgowe.
Za blisko ponad połowę unijnej produkcji jaj odpowiadają Francja, Niemcy, Hiszpania i Włochy.
Pogłowie kur niosek w Polsce wg GUS w 2020 wynosiło 48,7 mln szt. i było niższe o 8,4% r/r.
Od 2012 (kiedy wprowadzono nowe wymogi w zakresie chowu klatkowego) do 2019 produkcja jaj w Polsce wzrastała średniorocznie o 3,4%. 2020 przyniósł spadek produkcji o 2,6 % (w tym jaj konsumpcyjnych o 3,1%). Spadek był wynikiem zmniejszonego popytu – mniejsze zapotrzebowanie w sektorze HoReCa (restrykcje z uwagi na COVID-19), przy tylko nieznacznym wzroście konsumpcji w gospodarstwach domowych.
Spadek pogłowia kur niosek w Polsce w grudniu 2020 (o 8,4% r/r do 48,7 mln szt.) oddziaływał w kierunku spadku krajowej produkcji jaj w 2021. Według prognoz IERiGŻ-PIB (z 4q21) w 2021 miała zmniejszyć się ona o 10%. Do spadku przyczyniła się grypa ptaków (HPAI), która doprowadziła do likwidacji wielu stad kur niosek w Polsce w 1h21. Na produkcję oddziaływał wciąż zmniejszony popyt w HoReCa. W warunkach drożejących pasz opłacalność chowu kur niosek wciąż była relatywnie niska.
KE prognozuje wzrost produkcji jaj w UE w 2022 o 1,5%
Rosnący poziom kosztów produkcji ogranicza perspektywy odbudowy produkcji w Polsce w 2022. Niemniej, w kierunku wzrostów oddziaływać będzie mniejszy negatywny efekt grypy ptaków, odbudowujący się popyt w warunkach wygasającej pandemii oraz wzrost cen jaj. KE prognozuje, że unijna produkcja jaj w 2022 zwiększy się o 1,5%.
***Materiał pochodzi z raportu PKO BP: Analizy Sektorowe, Monitoring branżowy, którego pełną zawartość możesz zobaczyć i pobrać klikając w poniższy przycisk