Reklama
twitter
youtube
facebook
instagram
linkedin
Reklama
Reklama

produkcja drobiu gus

Według Eurostatu uboje kurcząt u najważniejszych unijnych producentów drobiu w 3q21 wciąż znajdowały się w tendencji malejącej, choć tempo spadków wyhamowywało. Znacząco ograniczano uboje kurcząt w Holandii (-13% r/r vs -14% r/r w 2q21) oraz w Polsce (-4,8% r/r vs -8,3% r/r w 2q21), przy stabilizacji produkcji w Hiszpanii (+0,1% r/r vs -11% r/r) i niewielkim przyspieszeniu wzrostów we Francji (+2,4% r/r vs +0,7% r/r w 2q21). FAO szacuje, że unijna produkcja drobiu w 2021 zamknie się wolumenem 13,5 mln t tj. mniejszym o 0,9% r/r.

Ryzykiem dla wzrostu produkcji mięsa drobiowego w UE jest grypa ptaków. Na początku sez. jesień-wiosna 2021/2022 w zwiększonej skali odnotowano ją m.in. we Włoszech, Holandii, Wlk. Brytanii i Czechach, a także w mniejszym stopniu w Niemczech i we Francji. W największym stopniu problem ten dotyczył jednak Polski. Według Głównego Inspektoratu Weterynarii w listopadzie’21 stwierdzono w kraju 28 ognisk HPAI, najczęściej w stadach indyków i kaczek. Dla porównania w listopadzie’20 odnotowano tylko 1 ognisko HPAI, choć w całym sez. 2020/2021 stwierdzono w Polsce ich rekordową liczbę (357). Oprócz grypy ptaków branża drobiarska zmaga się też z problem Salmonelli.

Produkcja drobiu – dynamika, eksport, ceny i presja kosztowa. Zobacz zapowiedzi na 2022 rok - 1Produkcja drobiu – dynamika, eksport, ceny i presja kosztowa. Zobacz zapowiedzi na 2022 rok - 1

Ożywienie w eksporcie

W 3q21 wartość polskiego eksportu drobiu zwiększyła się o 20,6% r/r, a w październiku eksport wzrósł o 21,6% r/r. Główną przyczyną wzrostu (przy spadku wolumenu o 4,3% r/r wobec -6,0% r/r w 2q21) były wyższe ceny mięsa i podrobów, na które, oprócz zmniejszonej podaży, wpływał większy niż przed rokiem popyt w sektorze hotelarsko-gastronomicznym. Wygasał także negatywny efekt brexitu – w 3q21 wolumen sprzedaży mięsa i podrobów drobiowych do Wlk. Brytanii zwiększył się o 9% r/r (vs +3,9% r/r w 2q21 i -13,9% r/r w 1q21). Występująca w Polsce grypa ptaków wciąż ogranicza ekspansję eksportu drobiu poza rynek UE.

Reklama

Produkcja drobiu – dynamika, eksport, ceny i presja kosztowa. Zobacz zapowiedzi na 2022 rok - 2Produkcja drobiu – dynamika, eksport, ceny i presja kosztowa. Zobacz zapowiedzi na 2022 rok - 2

Ceny rosną pod presją kosztów

Wzrastające ceny pasz oraz ożywiony popyt na drób przekładają się na podwyżki cen żywca drobiowego. Przeciętna krajowa cena skupu drobiu w listopadzie (4,35 zł/kg) była wyższa o 29,4% r/r; ceny kurcząt w grudniu zbliżyły się do 4,30 zł/kg osiągając rekordowy poziom. Mimo poprawy sytuacji cenowej, w stosunku do roku poprzedniego, opłacalność chowu kurcząt znajdowała się wciąż poniżej średniej z lat poprzednich (por. wykres). Przeciętna cena mieszanki pełnoporcjowej dla drobiu w październiku (za MRiRW) była wyższa o 14% r/r.

Produkcja drobiu – dynamika, eksport, ceny i presja kosztowa. Zobacz zapowiedzi na 2022 rok - 3Produkcja drobiu – dynamika, eksport, ceny i presja kosztowa. Zobacz zapowiedzi na 2022 rok - 3

Perspektywy 2022

Oczekujemy, że przeciętna cena skupu drobiu wg GUS w 2022 zwiększy się o 7-12% r/r wobec wzrostu o 19% r/r w 2021. Na wzrosty przekładać się będą wysokie ceny pasz oraz spowolniona dynamika produkcji mięsa i podrobów w UE (ryzyko pogłębienia spadków wskutek grypy ptaków). Wygasać będzie efekt niskiej bazy cenowej z okresu pandemii, który zmniejszy dynamikę wzrostów po 1q22. Ryzykiem jest skala negatywnych efektów COVID-19, choć wciąż oceniamy, że poziom ewentualnych obostrzeń w HoReCa powinien być mniejszy niż przed rokiem.

Zobacz najnowszą analizę sektorową

Czytaj więcej