Dynamika PKB w Polsce zwiększyła się do 8,5% r/r w I kw. b.r. wobec 7,6% r/r w IV kw. 2021 r., kształtując się zgodnie z opublikowanym wcześniej wstępnym szacunkiem. Kwartalna dynamika PKB oczyszczona z wpływu czynników sezonowych zwiększyła się w I kw. do 2,5% wobec 1,8% w IV kw., co wskazuje na przyspieszenie wzrostu gospodarczego. Jedyną składową PKB, która przyczyniła się do przyspieszenia wzrostu gospodarczego w I kw., była zmiana zapasów.
Naszym zdaniem odnotowany w I kw. silny wzrost zapasów był, podobnie jak w II poł. 2021 r., związany w dużym stopniu z dalszą budową zapasów buforowych w przedsiębiorstwach, motywowaną szybkim wzrostem cen dóbr pośrednich i potrzebą utrzymania ciągłości produkcji w warunkach zaburzeń w łańcuchach dostaw powstałych wskutek wojny w Ukrainie i nasilenia pandemii koronawirusa w Chinach (por. MAKROpuls z 31.05.2022). W przeciwnym kierunku oddziaływały natomiast niższe wkłady eksportu netto, konsumpcji oraz inwestycji. Ubiegłotygodniowe dane stanowią wsparcie dla naszej ścieżki wzrostu gospodarczego w Polsce, zgodnie z którą dynamika PKB zmniejszy się w 2022 r. o 4,1% wobec 5,9% w 2021 r., a w 2023 r. spadnie do 3,3% (patrz poniżej).
Indeks PMI dla polskiego przetwórstwa zmniejszył się w maju do 48,5 pkt. wobec 52,4 pkt. w kwietniu,
kształtując się znacząco poniżej konsensusu rynkowego zgodnego z naszą prognozą (52,0 pkt.). Tym samym indeks ukształtował się poniżej granicy 50 pkt., oddzielającej wzrost od spadku aktywności, po raz pierwszy od czerwca 2020 r. Obniżenie indeksu wynikało z niższych wkładów wszystkich 5 jego składowych (dla bieżącej produkcji, nowych zamówień, czasu dostaw, zapasów oraz zatrudnienia). W strukturze danych na szczególną uwagę zasługuje wyhamowanie wzrostu zapasów, co jest odwróceniem tendencji obserwowanych w ostatnich kilkunastu miesiącach. Ponadto, w maju odnotowano przyspieszenie spadku zapasów wyrobów gotowych. W połączeniu ze strukturą danych o polskim PKB w I kw. (patrz powyżej) wskazuje to, że kolejnych miesiącach spadek zapasów będzie czynnikiem ograniczającym tempo wzrostu gospodarczego w Polsce.
Zgodnie ze wstępnym szacunkiem inflacja CPI w Polsce zwiększyła się w maju do 13,9% r/r wobec 12,4% w kwietniu,
kształtując się wyraźnie powyżej konsensusu rynkowego zgodnego (13,5%) oraz naszej prognozy (13,7%). Jednocześnie jest to najwyższy poziom inflacji od marca 1998 r. GUS opublikował częściowe dane nt. struktury inflacji zawierające informacje o tempie wzrostu cen w kategoriach „żywność i napoje bezalkoholowe”, „nośniki energii” oraz „paliwa”. W kierunku wzrostu inflacji oddziaływało zwiększenie dynamiki cen żywności i napojów bezalkoholowych (13,5% r/r w maju wobec 12,7% w kwietniu), nośników energii (31,4% wobec 27,3%), paliw (35,4% wobec 27,8%), a także wyższa inflacja bazowa, która według naszych szacunków wyniosła 8,5% r/r w maju wobec 7,7% w kwietniu. Zgodnie z naszym zrewidowanym scenariuszem, inflacja CPI w Polsce zwiększy się w 2022 r. do 13,3% wobec 5,1% w 2021 r., a w 2023 r. ukształtuje się na poziomie 8,1% (patrz poniżej).
W ubiegłym tygodniu poznaliśmy istotne dane z amerykańskiej gospodarki
Zatrudnienie poza rolnictwem zwiększyło się w maju o 390 tys. wobec wzrostu o 436 tys. w kwietniu (rewizja w górę z 428 tys.) i ukształtowało się powyżej oczekiwań rynku (320 tys.) i naszej prognozy (300 tys.). Najsilniejszy wzrost zatrudnienia odnotowano w turystyce i rekreacji (+84,0 tys.), usługach biznesowych (+75,0 tys.) oraz oświacie i służbie zdrowia (+74,0 tys.). Stopa bezrobocia nie zmieniła się w maju w porównaniu do kwietnia i wyniosła 3,6%, kształtując się powyżej oczekiwań rynku (3,5%). Jednocześnie współczynnik aktywności zawodowej zwiększył się w maju do 62,3% wobec 62,2% w kwietniu, a tym samym kształtuje się blisko poziomów obserwowanych przed wybuchem pandemii (ok. 63,3%). W zeszłym tygodniu poznaliśmy również liczbę wniosków o zasiłek dla bezrobotnych, która zmniejszyła się do 200 tys. wobec 211 tys. dwa tygodnie temu, kształtując się poniżej oczekiwań rynku (200 tys.). Z kolei liczba kontynuowanych wniosków nie zmieniła się i wyniosła 1,3 mln. Warto zauważyć, że są to wartości niższe od tych odnotowywanych bezpośrednio przed wybuchem pandemii. Ubiegłotygodniowe dane wskazują tym samym, że sytuacja na amerykańskim rynku pracy staje się coraz bardziej napięta, co sprzyja narastaniu presji płacowej. W ubiegłym tygodniu poznaliśmy również wyniki badań koniunktury. Indeks ISM dla przetwórstwa zwiększył się w maju do 56,1 pkt. wobec 55,4 pkt. w kwietniu i ukształtował się powyżej oczekiwań rynku (54,5 pkt.). Wzrost indeksu wynikał z wyższych wkładów 3 z 5 jego składowych (dla zapasów, bieżącej produkcji, nowych zamówień), podczas gdy przeciwny wpływ miały niższe wkłady składowych dla czasu dostaw i zatrudnienia. Choć tempo wzrostu cen dóbr pośrednich wykorzystywanych w produkcji nieznacznie obniżyło się w maju, to pozostaje ono wysokie na tle historycznym poziomie. Taka struktura danych wskazuje naszym zdaniem na utrzymujący się problem barier podażowych, choć jego nasilenie powinno się zmniejszać w najbliższych miesiącach wraz z poprawą sytuacji epidemicznej w Chinach i rozładowywaniem się zatorów logistycznych w tym kraju. Spadek odnotował natomiast indeks ISM dla usług, który obniżył się w maju do 55,9 pkt. wobec 57,1 pkt. w kwietniu, kształtując się poniżej oczekiwań rynku (56,4 pkt.). W strukturze danych na uwagę zasługuje, podobnie jak w przypadku indeksu ISM dla przetwórstwa, wolniejsze tempo wzrostu cen dóbr pośrednich. Na pogorszenie koniunktury konsumenckiej wskazał z kolei indeks Conference Board, który zmniejszył się do 106,4 pkt. wobec 108,6 pkt. Jego obniżenie wynikało ze spadku jego składowych zarówno dla oceny bieżącej sytuacji jak i oczekiwań. Czynnikiem negatywnym dla nastrojów amerykańskich konsumentów pozostaje utrzymująca się w USA wysoka inflacja. Uwzględniając dane o PKB za I kw. (por. MAKROmapa z 30.05.2022) dostrzegamy ryzyko w dół dla naszego scenariusza, zgodnie z którym amerykański PKB zwiększy się w 2022 r. o 2,7% wobec wzrostu o 5,7% w 2021 r.
Zgodnie ze wstępnym szacunkiem inflacja w strefie euro zwiększyła się w maju do 8,1% r/r wobec 7,5% w kwietniu,
kształtując się powyżej konsensusu rynkowego (7,7%) i naszej prognozy (7,9%). Tym samym inflacja w strefie euro osiągnęła nowy najwyższy poziom w historii. Wzrost inflacji wynikał z wyższej dynamiki cen we wszystkich jej kategoriach: „żywność”, „usługi”, „nośniki energii” oraz „dobra przemysłowe”, a także wzrostu inflacji bazowej (3,8% r/r w maju wobec 3,5% w kwietniu – nowy rekord). Dane stanowią wsparcie dla naszego zrewidowanego w górę scenariusza, zgodnie z którym w całym 2022 r. inflacja w strefie euro wyniesie 7,7% r/r wobec 2,6% w 2021 r., a w 2023 r. spadnie ona do 4,6%.
W ubiegłym tygodniu poznaliśmy wyniki badań koniunktury w chińskim przetwórstwie
Indeks Caixin PMI zwiększył się w maju do 49,6 pkt. wobec 47,4 pkt. w kwietniu, kształtując się powyżej oczekiwań rynku (49,1 pkt.). Wzrost indeksu wynikał z wyższych wkładów 3 z 5 jego składowych (dla bieżącej produkcji, nowych zamówień izapasów), podczas gdy przeciwny wpływ miały niższe wkłady składowych dla czasu dostaw oraz zatrudnienia. Struktura danych (wolniejszy wzrost czasu dostaw oraz wyraźnie mniejszy spadek bieżącej produkcji i nowych zamówień niż przed miesiącem) wskazuje, że źródłem lepszej sytuacji w chińskim przetwórstwie jest poprawiająca się sytuacja epidemiczna w Chinach i związane z tym stopniowe znoszenie restrykcji administracyjnych (por. MAKROmapa z 23.05.2022). W ubiegłym tygodniu na poprawę koniunktury w chińskim przetwórstwie wskazał również indeks CFLP PMI, który zwiększył się w maju do 49,6 pkt. wobec 47,4 pkt. w kwietniu. Prognozujemy, że w całym 2022 r. dynamika PKB w Chinach zmniejszy się do 4,0% wobec 8,1% w 2021 r., a w 2023 r. wyniesie 5,5% (por. MAKROmapa z 23.05.2022). W konsekwencji uważamy, że cel dla wzrostu gospodarczego w Chinach na 2022 r., który został ustalony na poziomie ok. 5,5% będzie trudny do osiągnięcia nawet w warunkach aktywnej polityki gospodarczej prowadzonej przez chiński rząd.
Komentarze
Sortuj według: Najistotniejsze
Nie ma jeszcze komentarzy. Skomentuj jako pierwszy i rozpocznij dyskusję