Komputronik S.A.: Stanowisko Zarządu w przedmiocie wniesienia pozwu przez Clean & Carbon Energy SA o zapłatę - 28,5 mln zł (2013-09-27)

RB-W 44:Niezasadne roszczenia wobec spłaconych zobowiązań Emitenta

Firma: KOMPUTRONIK SPÓŁKA AKCYJNA

Spis załączników:
  1. zaświadczenie DM BZWBK.PDF zaświadczenie DM BZWBK

Raport bieżący nr 44 / 2013
Data sporządzenia: 2013-09-27
KOMPUTRONIK S.A.
Niezasadne roszczenia wobec spłaconych zobowiązań Emitenta
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe
Zarząd Komputronik S.A. z siedzibą w Poznaniu ("Emitent"), wpisanej do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem 0000270885, przesyła do publicznej wiadomości informację i stanowisko w przedmiocie wniesienia pozwu przez Clean & Carbon Energy SA ("CCE") przeciwko Emitentowi o zapłatę kwoty 28,5 mln zł do Sądu Arbitrażowego przy Krajowej Izbie Gospodarczej ("KIG SA").
Pozew został podpisany przez reprezentantów CCE w dniu 23 sierpnia 2013 r., a wpłynął do SA KIG w dniu 2 września 2013 r.
W opinii Zarządu Emitenta CCE po raz kolejny wysuwa niezasadnie roszczenia majątkowe wobec Emitenta. Poprzednie pozwy wnoszone były przed prywatny sąd Eurolegis, na którego arbitraż Emitent nigdy nie wyraził zgody, a jurysdykcja sądu Eurolegis nie wynikała w żaden sposób z zawartej między stronami umowy inwestycyjnej.
Niniejszym roszczeniem CCE usiłuje dochodzić powtórnej zapłaty ceny w wysokości 28,5 mln zł z tytułu sprzedaży zorganizowanej części przedsiębiorstwa Karen, spłaty pożyczki udzielonej przez Karen, nabycia wierzytelności Karen w stosunku do KEN Sp. z o.o., spłaty wierzytelności Karen za udziały w spółce Idea Nord Sp. z o.o., spłaty pożyczki udzielonej Idea Nord przez Karen.
Roszczenie o zapłatę 28,5 mln zł zostało zaspokojone wyemitowanymi przez Emitenta obligacjami serii A w dniu 1 września 2010 roku, przy czym obligacje te zostały wykupione przez Emitenta w dniu 2 września 2013 r. (o czym informowano w raporcie nr 30/2013) zgodnie z Warunkami Emisji Obligacji zatwierdzonych przez Agenta Emisji (Dom Maklerski BZWBK SA) oraz obejmującego obligacje, tj. CCE .
Oświadczenie o wymianie Emitent złożył zgodnie z warunkami emisji obligacji, o czym zaświadcza Agent Emisji Obligacji – Dom Maklerski BZWBKA SA(w załączeniu), natomiast zaniechanie jaki i dalsza bezczynność CCE jako odbiorcy świadczenia uniemożliwia ich zaksięgowanie.
Zatem zarówno w opinii Zarządu Emitenta, jego doradców prawnych, jak również Domu Maklerskiego BZWBK, prawidłowo wyemitowane w dniu 1 września 2010 roku obligacje serii A (oraz serii B, które objął podmiot zależny Emitenta, następnie zbywając je na rzecz CCE) zostały umorzone poprzez wypełnienie obowiązku wykupu obligacji przez Emitenta zapisanego w warunkach ich emisji. Zatem od dnia 2 września 2013 nie istnieją żadne bezpośrednie czy pośrednie zobowiązania Emitenta zarówno związane z wykupem obligacji serii A i B wyemitowane w dniu 1 września 2010 roku, jak również nie istnieją zobowiązania związane z nabyciem jakichkolwiek aktywów od spółki Clean & Carbon Energy SA (dawniej Karen SA), w tym w szczególności te, o których mowa w raporcie powyżej, gdyż zobowiązania te zostały spłacone poprzez skuteczne i prawidłowe potrącenie z ceną za wyemitowane obligacje Komputronik serii A z dnia 1 września 2010 roku.
Powyższą informację Zarząd Spółki, przekazuje na podstawie §5 ust. 1 pkt 8 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.
Plik Opis
zaświadczenie DM BZWBK.PDF
zaświadczenie DM BZWBK

2013-09-27 Wojciech Buczkowski Prezes Zarządu

Cena akcji Komputron

Cena akcji Komputron w momencie publikacji komunikatu to None PLN. Sprawdź ile kosztuje akcja Komputron aktualnie.

W tej sekcji znajdziesz wszystkie komunikaty ESPI EBI Komputron.

Komunikaty ESPI

ESPI - Komunikaty spółek