Reklama
twitter
youtube
facebook
instagram
linkedin
Reklama
Reklama

whania cen cukru

Cena cukru spadła w ostatnim czasie do najniższego poziomu od marca i osiągnęła poziom 18,51 centów za funt. Jeszcze w połowie kwietnia widzieliśmy poziomy powyżej 20 centów. Niższe ceny ropy naftowej prawdopodobnie przyczyniły się do spadku cen, ponieważ produkcja etanolu stała się mniej atrakcyjna. Ponadto, po słabym początku, sezon zbioru trzciny cukrowej w Brazylii stopniowo nabiera tempa.

Według Brazylijskiego Stowarzyszenia Przemysłu Trzciny Cukrowej (Unica), w drugiej połowie kwietnia w głównym regionie upraw Center-South przetworzono 23,8 mln ton trzciny cukrowej. Z tego uzyskano 769 400 ton cukru i 1,071 mld litrów etanolu, co we wszystkich przypadkach było wynikiem wyższym od oczekiwanego.

Oczekuje się nadwyżki globalnej podaży w wysokości 4,1 mln ton w roku zbiorów 2022/23. Wynika to z faktu, że produkcja w Azji ma być o 5% wyższa. Uprawy cukru w Indiach i Tajlandii mają wzrosnąć odpowiednio do 36,5 mln ton i 11,5 mln ton. Również Chiny mają produkować więcej tego surowca.

Po dynamicznych wzrostach w 2020 oraz 20221 aktualnie od kilku miesięcy notowania poruszają się w trendzie bocznym. Na wykresie wyrysowuje się potencjalna formacja podwójnego szczytu. Kluczowym poziomem wsparcia są okolice 17,70 centów.

Cena cukru mocno spadła: zwiększona produkcja wywiera presję na notowaniach surowca!  - 1Cena cukru mocno spadła: zwiększona produkcja wywiera presję na notowaniach surowca!  - 1

Reklama

Pobierz najnowszy raport TMS

Czytaj więcej