Reklama
twitter
youtube
facebook
instagram
linkedin
Reklama
Reklama

studia ekologia najlepsze w Polsce

Żywność ekologiczna drożeje, ale wolniej od żywności konwencjonalnej. W Polsce wciąż jest wielki potencjał przed tym segmentem – w krajach Europy Zachodniej, do których konsumencko się upodabniamy, jest on od 6 do nawet 20 razy większy biorąc pod uwagę udział żywności ekologicznej w całym rynku żywności. Wbrew pesymistycznym scenariuszom spadek podaży żywności bio z Ukrainy okazuje się mniejszy od przewidywanego.

Żywność ekologiczna drożeje, niemniej w naszej ocenie wzrost cen żywności ekologicznej jest znacznie wolniejszy od wzrostu cen żywności konwencjonalnej co prowadzi do stopniowego zmniejszania procentowej różnicy w cenach między żywnością ekologiczną, a żywnością konwencjonalną. Największe wzrosty kosztów generują wyższe koszty robocizny, transportu oraz odsetek od kredytów.

Zgodnie z naszymi danymi żywność ekologiczna zdrożała w 2022 r. o nieco ponad 10 %, tj. znacznie mniej niż w przypadku żywności konwencjonalnej. Duża część konsumentów żywności bio, posiada zaciągnięte kredyty bankowe i w związku z obawami co do dalszego wzrostu kosztów obsługi kredytów ogranicza konsumpcję droższych produktów. W drugiej połowie 2023 r. spodziewamy się zmiany nastrojów i poprawy optymizmu konsumenckiego w związku z przewidywanymi w końcu 2023 r. obniżkami stóp procentowych. W krajach bardziej odległych od wojny rosyjsko-ukraińskiej długoterminowy globalny trend przechodzenia na żywność ekologiczną jest nadal silny (np. Bliski i Daleki Wschód), tak więc jestem przekonany, że po zakończeniu otwartych działań wojennych trend ten powróci również do innych krajów.

Obecnie w Polsce konsumpcja żywności bio to około 0,5 % całego rynku żywności. W krajach Europy Zachodniej to z reguły poziom od 3 do 10 %. Obecnie większość krajów Europy odczuwa niewielki spadek żywności ekologicznej. Jestem przekonany, że w ciągu kilku lat udział żywności bio w Polsce powinien osiągnąć poziom 1 %, co będzie oznaczało dwukrotny wzrost tego rynku, przy poziomie ciągle zdecydowanie poniżej standardu w Europie Zachodniej.

Z jednej strony odczuwamy zmniejszenie podaży żywności bio z Ukrainy, co przyczyniło się do wzrostu cen wybranych surowców (np. oleje, słonecznik). Obecnie surowce te obniżają ceny, gdyż spadek podaży okazał się znacznie mniejszy od przewidywanego w czarnych scenariuszach. Wojna ma duże znaczenie psychologiczne i jej zakończenie niewątpliwie przyczyni się do poprawy sytuacji branży (w związku ze spodziewaną poprawą optymizmu konsumentów).

Reklama

Autorem komentarza jest Sylwester Strużyna, Prezes Zarządu Bio Planet S.A.

Czytaj więcej

Artykuły związane z studia ekologia najlepsze w Polsce