Według Eurostatu uboje kurcząt u najważniejszych unijnych producentów drobiu w 3q21 wciąż znajdowały się w tendencji malejącej, choć tempo spadków wyhamowywało. Znacząco ograniczano uboje kurcząt w Holandii (-13% r/r vs -14% r/r w 2q21) oraz w Polsce (-4,8% r/r vs -8,3% r/r w 2q21), przy stabilizacji produkcji w Hiszpanii (+0,1% r/r vs -11% r/r) i niewielkim przyspieszeniu wzrostów we Francji (+2,4% r/r vs +0,7% r/r w 2q21). FAO szacuje, że unijna produkcja drobiu w 2021 zamknie się wolumenem 13,5 mln t tj. mniejszym o 0,9% r/r.
Ryzykiem dla wzrostu produkcji mięsa drobiowego w UE jest grypa ptaków. Na początku sez. jesień-wiosna 2021/2022 w zwiększonej skali odnotowano ją m.in. we Włoszech, Holandii, Wlk. Brytanii i Czechach, a także w mniejszym stopniu w Niemczech i we Francji. W największym stopniu problem ten dotyczył jednak Polski. Według Głównego Inspektoratu Weterynarii w listopadzie’21 stwierdzono w kraju 28 ognisk HPAI, najczęściej w stadach indyków i kaczek. Dla porównania w listopadzie’20 odnotowano tylko 1 ognisko HPAI, choć w całym sez. 2020/2021 stwierdzono w Polsce ich rekordową liczbę (357). Oprócz grypy ptaków branża drobiarska zmaga się też z problem Salmonelli.
Ożywienie w eksporcie
W 3q21 wartość polskiego eksportu drobiu zwiększyła się o 20,6% r/r, a w październiku eksport wzrósł o 21,6% r/r. Główną przyczyną wzrostu (przy spadku wolumenu o 4,3% r/r wobec -6,0% r/r w 2q21) były wyższe ceny mięsa i podrobów, na które, oprócz zmniejszonej podaży, wpływał większy niż przed rokiem popyt w sektorze hotelarsko-gastronomicznym. Wygasał także negatywny efekt brexitu – w 3q21 wolumen sprzedaży mięsa i podrobów drobiowych do Wlk. Brytanii zwiększył się o 9% r/r (vs +3,9% r/r w 2q21 i -13,9% r/r w 1q21). Występująca w Polsce grypa ptaków wciąż ogranicza ekspansję eksportu drobiu poza rynek UE.
Ceny rosną pod presją kosztów
Wzrastające ceny pasz oraz ożywiony popyt na drób przekładają się na podwyżki cen żywca drobiowego. Przeciętna krajowa cena skupu drobiu w listopadzie (4,35 zł/kg) była wyższa o 29,4% r/r; ceny kurcząt w grudniu zbliżyły się do 4,30 zł/kg osiągając rekordowy poziom. Mimo poprawy sytuacji cenowej, w stosunku do roku poprzedniego, opłacalność chowu kurcząt znajdowała się wciąż poniżej średniej z lat poprzednich (por. wykres). Przeciętna cena mieszanki pełnoporcjowej dla drobiu w październiku (za MRiRW) była wyższa o 14% r/r.
Perspektywy 2022
Oczekujemy, że przeciętna cena skupu drobiu wg GUS w 2022 zwiększy się o 7-12% r/r wobec wzrostu o 19% r/r w 2021. Na wzrosty przekładać się będą wysokie ceny pasz oraz spowolniona dynamika produkcji mięsa i podrobów w UE (ryzyko pogłębienia spadków wskutek grypy ptaków). Wygasać będzie efekt niskiej bazy cenowej z okresu pandemii, który zmniejszy dynamikę wzrostów po 1q22. Ryzykiem jest skala negatywnych efektów COVID-19, choć wciąż oceniamy, że poziom ewentualnych obostrzeń w HoReCa powinien być mniejszy niż przed rokiem.