Reklama

Masz ciekawy temat? Napisz do nas

twitter
youtube
facebook
instagram
linkedin
Reklama
Reklama

plany na przyszłość

Master Burger, specjalizująca się w branży restauracyjnej, rozwija swoje działania w Europie Wschodniej. Pierwotnie planowano wejść na rynek ukraiński, jednak z powodu zmieniającej się sytuacji geopolitycznej, konieczne było dostosowanie strategii. Obecnie firma skupia swoje wysiłki na rynku polskim, który jest największą gospodarką w Europie Wschodniej i charakteryzuje się rosnącym potencjałem. W analizie rynku, firma zauważyła, że polska społeczność ma podobny gust kulinarnej do ukraińskiej, co przyczyniło się do wyboru Polski jako atrakcyjnego rynku docelowego. Popularność burgerów w Polsce, obok pizzy, sprawiła, że firma dostrzegła znaczący potencjał rozwoju swojego biznesu w kraju.

Master Burger, znana marka w branży restauracyjnej, skupia się na rozwoju swojej działalności w Europie Wschodniej. Zmieniająca się sytuacja geopolityczna spowodowała, że firma zdecydowała się skoncentrować na rynku polskim, który ma ogromny potencjał i jest największą gospodarką w tej części Europy. Analizując preferencje kulinarne Polaków i podobieństwo ich gustu do ukraińskiego, Master Burger zyskał pewność, że Polska jest atrakcyjnym rynkiem docelowym dla ich biznesu, szczególnie w kontekście popularności burgerów w kraju.

Rozwój na polskim rynku niesie zarówno wyzwania, jak i możliwości. Master Burger musi przekonać klientów, że ich burgery są wyjątkowe i różnią się od standardowych produktów oferowanych przez popularne sieci fast food. Konkurencją są lokalne jednostki gastronomiczne, które działają w tych samych miejscach co restauracje Master Burger. W rozmowie z przedstawicielem firmy, dowiadujemy się o strategii rozwoju, analizie rynku i planach na przyszłość, w tym planowanym otwarciu restauracji w Krakowie.

Rozwój restauracji w Polsce stawia przed firmą zarówno trudności, jak i łatwości. Konieczne jest przekonanie klientów, że oferowane burgery są odmienne od standardowych produktów dostępnych w popularnych sieciach fast food. Konkurencję stanowią lokalne jednostki gastronomiczne, znajdujące się w tych samych food courtach co restauracje firmy. Zachęcamy do zapoznania się z artykułem, który jest wywiadem z przedstawicielem spółki Master Burger! Specjalnie dla FXMAG kilka słów o strategii spółki, analizie rynku i planach na najbliższe lata.

Reklama

 

 

FXMAG: Ile aktualnie posiadacie restauracji w Europie? W jakich krajach?

Strategia firmy zakłada przede wszystkim rozwój w Europie Wschodniej. Tak się złożyło, że najpierw zaczęliśmy rozwijać projekt z partnerami z Czech, a następnie planowaliśmy wejść na Ukrainę, gdzie z powodzeniem się rozwijaliśmy. Wojna zmieniła i skorygowała nasze plany dotyczące tego, kiedy rozpoczniemy działalność w Europie Wschodniej. Do 24 lutego musieliśmy podpisać strategiczną umowę inwestycyjną z dużym ukraińskim holdingiem finansowym. Przeprowadziliśmy wszystkie analizy due diligence, finansowe i prawne. Kontakt nie został jednak nawiązany, właśnie z powodu wojny. - Szybko skupiliśmy się na rynku polskim.

 

FXMAG: Dlaczego zdecydowaliście się na otworzenie biznesu w Polsce?

Reklama

Dlaczego Polska? Ponieważ według nas polska społeczność jest mentalnie podobna do Ukraińskiej. To najbliższy rynek, największa gospodarka w Europie Wschodniej, jeden z najszybciej rozwijających się krajów. Ma 40 milionów mieszkańców. Dostrzegliśmy tutaj znaczący potencjał.

Przeanalizowaliśmy rynek i zdaliśmy sobie sprawę, że przykładowo na Ukrainie najpopularniejszymi potrawami są sushi i pizza, a w Polsce najpopularniejszymi potrawami, obok pizzy, są właśnie burgery.

 

FXMAG: Czy rozważaliście uruchomienie własnego tokena kryptowalutowego jako formę promocji i możliwość inwestycji?

Token. Rozważaliśmy to, ale bardzo powierzchownie. Ponownie, podobnie jak w przypadku crowdfundingu, nie znalazłem jeszcze funkcjonalności takiego tokena.

Podsumowując, Master Burger jest gotowy do podboju polskiego rynku i stawia na strategię rozwoju w Europie Wschodniej, mając świadomość potencjału wzrostu oraz unikalnych cech, które wyróżniają ich markę na tle konkurencji. 

Reklama

 

FXMAG: W jaki sposób pozyskujecie kapitał na rozwój? Czy wspieracie się crowdfundingiem?

Mamy opracowany, dobrze działający model pozyskiwania kapitału, pracujemy w formacie zarządzanej franczyzy. Pozyskujemy kapitał na zarządzanie. Ludzie/partnerzy mogą stać się naszymi udziałowcami od 30-50 tysięcy dolarów, w zależności od lokalizacji i formatu naszej restauracji Master Burger.

Nie otwierasz restauracji w ramach franczyzy, ale stajesz się pełnoprawnym właścicielem części jednej lub więcej restauracji. Na przykład, aby otworzyć restaurację w Warszawie, założyliśmy spółkę аkcyjną i zainwestowaliśmy 30% własnego kapitału (600 tys.), a kolejne 70% stanowiła inwestycja. W związku z tym osoby, które zainwestowały w te lokale mają 80% udziałów w spółce i pasywną kontrolę nad nimi, my jako założyciele przejmujemy funkcje zarządcze. Jest to pasywny format franczyzy.

Jak tylko zwrócimy kapitał do inwestora, w zależności od lokalizacji, pracujemy 80\20 przez 2,5-3 lata, a następnie pracujemy 50\50, zgodnie z umową inwestycyjną. Jeśli chodzi o przyciąganie inwestorów poprzez crowdfunding… Podoba mi się to, ale nie pasuje do naszego formatu biznesowego. Miałem okazję rozmawiać o tym kilka razy, ale jak dotąd nie znalazłem działającego schematu realizacji tego pomysłu. Jeśli jakikolwiek specjalista może porozmawiać ze mną na ten temat, jestem otwarty na rozmowę.

W przyszłości, w naszym planie rozwoju, przejdziemy na standardowy model franczyzowy, ale ten schemat będzie działał, gdy będziemy mieli więcej niż 10-15 placówek.

Reklama

Obecnie jest dobry okres do wejścia w tą inwestycję, ponieważ właśnie negocjujemy z dużymi firmami inwestycyjnymi w Europie. Europie, więc kiedy będziemy mieli pełnoprawnego inwestora strategicznego, porzucimy model franczyzy z pasywnym zarządzaniem i przejdziemy na model standardowy. Ci, którzy zainwestowali wcześniej, będą mieli większy udział w przyszłości. Będą mieli pierwszeństwo do odkupienia udziałów, czego inni franczyzobiorcy nie będą już mogli zrobić w ramach standardowego programu. Widoczna przewaga tych pierwszych.

 

 

FXMAG: Podaj 3 rzeczy które wyróżniają was od największego konkurenta w Europie?

Różnica w stosunku do konkurencji. Jesteśmy formatem fast food casual pod względem jakości produktu. Różnimy się pod względem wyglądu burgerów i projektu. Jesteśmy firmą rodzinną, więc reprezentujemy wartości rodzinne i jesteśmy bardziej nastawieni na spełnianiu oczekiwań klienta

 

FXMAG: Kiedy otworzycie pierwszą restaurację w Krakowie?

Reklama

W przyszłym roku planujemy również otworzyć restauracje w Krakowie. W tym biznesie lepiej jest nie rozprzestrzeniać się na początku, ale skupić wszystkie nasze wysiłki na jednym mieście. Kiedy będziemy mieli stabilną pulę oddziałów w Warszawie, planujemy otwarcie w Krakowie, ale i innych miastach.

 

Kontakt:

CEO Master Burger, Yaroslav Protsenko
https://www.instagram.com/yaroslav_protsenko

Czytaj więcej