Reklama
twitter
youtube
facebook
instagram
linkedin
Reklama
Reklama

Inflacja cen żywności przyśpiesza

  • Wydatki na restauracje spadły w lipcu, najmocniej od pandemicznego 2020 r.
  • Inflacja żywności: ceny fast foodów wzrosły o 31% w ciągu ostatnich czterech lat.

 

Powoli rezygnujemy z wypadów do restauracji

W lipcu wydatki na restauracje zmniejszyły się o 3,9% w porównaniu z rokiem ubiegłym, co stanowi największy spadek od 2020 roku, kiedy to pandemia zaczęła wpływać na portfele obywateli. Warto zaznaczyć, że ten nagły spadek następuje po wzroście o 1,9% w czerwcu, co wskazuje na istotną zmianę w zachowaniach konsumentów.

 

Wykres. Wszystkie wydatki w restauracjach: wzrost r/r według łącznych danych BAC dotyczących kart kredytowych i debetowych (miesięcznie).

 grafika numer 1 grafika numer 1

Reklama

 

Analitycy Restaurant Dive zwracają uwagę, że restauracje będą musiały stawić czoła wrażliwości na ceny, ponieważ tendencja spadku wydatków konsumentów prawdopodobnie utrzyma się w najbliższym czasie. Dane Biura Statystyki Pracy pokazują, że ceny żywności w restauracjach wzrosły o 0,3%, 0,4% i 0,4% w ujęciu miesięcznym w trzech miesiącach obejmujących drugi kwartał roku kalendarzowego, co przewyższa zarówno ogólną inflację, jak i wzrost kosztów artykułów spożywczych. Pod koniec czerwca inflacja roczna w przypadku cen w restauracjach była prawie czterokrotnie wyższa niż wzrost cen artykułów spożywczych.

 

Zobacz także: Kolosalne wydatki rządu USA. Deficyt budżetowy sięgnie 1,9 biliona dolarów

 

Podobne trendy występują w Wielkiej Brytanii. Według Barclays, w pierwszym kwartale 2024 roku wydatki na restauracje spadły o 13,1% w porównaniu z rokiem ubiegłym. Dodatkowo, z ankiety Barclays wynika, że prawie jedna trzecia Brytyjczyków (29%) planuje ograniczyć zamówienia na wynos, a jedna czwarta (24%) zamierza zmniejszyć wydatki na subskrypcje kawy lub napojów.

Reklama

Konsument jest pod presją. Pomimo spadku inflacji cen żywności (z 5,0% do 4,0%), rekordowe 73% Brytyjczyków aktywnie poszukuje sposobów na obniżenie kosztów cotygodniowych zakupów — to najwyższy odsetek od początku śledzenia tych danych przez Barclays w styczniu 2023 roku. Wzrost wydatków na artykuły spożywcze osiągnął najniższy poziom (1,0%) od czerwca 2022 roku, kiedy to zanotowano spadek o 0,8%. Ogólnie wydatki na artykuły pierwszej potrzeby wzrosły jedynie o 1,7% rok do roku w kwietniu, co jest najniższym wzrostem w tym roku.

 

Zobacz także: Harris chce ostro podnieść podatki, a Trump zdymisjonować Powella. Jak widzą gospodarkę USA?

 

Nastroje konsumentów znacznie się pogorszyły

Zgodnie z indeksem nastrojów konsumentów Uniwersytetu Michigan, wskaźnik nastrojów spadł do 66,4 w lipcu, w porównaniu do 79 w styczniu. Wskaźnik Current Index zmniejszył się do 62,7 z 81,9 w styczniu, natomiast wskaźnik Expectations Index wynosi teraz 68,8, co oznacza spadek z 77,1 w styczniu.

Pierwsza połowa 2024 r. była trudna, ponieważ łączny wpływ mniejszej liczby wizyt i wysokich kosztów operacyjnych uderzył jednocześnie. - podkreślali eksperci z Yahoo Finance. Prowadzenie restauracji nigdy nie było droższe. Tradycyjnie branża ta działa przy niewielkich marżach zysku, a rekordowo wysokie koszty żywności i mniejsze wydatki uznaniowe w kieszeniach konsumentów powodują niezwykłe obciążenie. - dodali. 

Coraz więcej dowodów sugeruje, że konsumenci borykają się z problemami spowodowanymi wysokimi cenami, podwyższonymi stopami procentowymi i osłabionym rynkiem pracy. — Mark Hamrick, starszy analityk ekonomiczny w Bankrate.

Reklama

Wydatki na restauracje są pod ciągłą presją od pewnego czasu, ponieważ oszczędności zgromadzone podczas COVID-u zaczęły się wyczerpywać, wysokie stopy procentowe utrzymują się, zadłużenie osobiste rośnie, a ceny w menu pozostają wysokie. Jednak w ostatnich miesiącach ten trend wydaje się nasilać. - komentował Aneurin Canham-Clyne z Restaurant Dive.

Chris Kempczinski, dyrektor generalny McDonald’s, zauważył w lutym, że firma traci klientów o niższych dochodach. W drugim kwartale tego roku trend ten przełożył się na ujemną sprzedaż w tych samych lokalizacjach po raz pierwszy od pandemii.

Konsumenci o niższych dochodach rzadziej chodzą do restauracji. Rozczarowani wysokimi cenami, zaczęli częściej robić zakupy w sklepach spożywczych, gdzie ceny ustabilizowały się znacznie szybciej niż w restauracjach. - dodał ekspert z Restaurant Dive.

 

Zobacz także: Kupno czy wynajem mieszkania? Liczba wynajmujących rośnie 3 razy szybciej niż właścicieli domów

Czytaj więcej

Artykuły związane z Inflacja cen żywności przyśpiesza