Reklama

Masz ciekawy temat? Napisz do nas

twitter
youtube
facebook
instagram
linkedin
Reklama
Reklama

artykuły rolno spożywcze

W 2020 r. dostawy1 na rynek krajowy mięsa (m.in. wieprzowego, wołowego i cielęcego oraz drobiowego) wyniosły 4194 tys. ton i były wyższe o 3,7% w porównaniu z rokiem poprzednim. Wzrosły zarówno dostawy mięsa surowego ze zwierząt rzeźnych (o 5,1%), jak i dostawy mięsa drobiowego (o 2,0%).

Zaopatrzenie rynku krajowego w wybrane towary żywnościowe

W 2020 r. znacznie wyższe niż w poprzednim roku były dostawy masła i pozostałych tłuszczów do smarowania, a także makaronu oraz konserw, wędlin, wyrobów wędliniarskich drobiowych. Wzrost dostaw zanotowano również dla następujących artykułów żywnościowych: mięso (surowe ze zwierząt rzeźnych oraz drobiowe); margaryna i produkty do smarowania; wina i miody pitne (w tym wina gronowe); cukier oraz sery i twarogi. W porównaniu z 2019 r. zdecydowanie mniejsze były natomiast dostawy mąki żytniej; ryb morskich mrożonych; przetworów mięsnych i podrobowych ze zwierząt rzeźnych, a także wódki, likierów, innych napojów spirytusowych (w tym wódki czystej).

Reklama

Czytaj więcej