Ograniczone dostawy na rynku światowym
W 4q21 unijna produkcja wołowiny, mierzona wagą ubojów ukształtowała się na poziomie zbliżonym do 4q20 (+0,3% r/r), po spadku o 0,9% r/r w 3q21, choć dynamika w poszczególnych krajach była zróżnicowana. Spadki produkcji wołowiny odnotowano u głównego eksportera w UE – Irlandii (-4,1% r/r), co negatywnie odbiło się na dostawach wewnętrznych. Choć warto zaznaczyć, że początek 2022 przyniósł wyraźną poprawę w tym zakresie (+11% r/r w styczniu i lutym). Jednocześnie światowe dostawy były deficytowe z uwagi na wciąż niską produkcję w Australii i Brazylii. Według IHS Markit uboje bydła w Brazylii w 2021 zmalały do poziomu najniższego od 17 lat.
Zmiany w pogłowiu bydła w krajach UE wskazują na możliwość utrzymania niskiej dynamiki produkcji wołowiny również w 2022. W grudniu’21 pogłowie bydła w UE-27 wyniosło 75,7 mln szt. i było niższe o 1,1% r/r, głównie z uwagi na spadki pogłowia we Francji (-2,7% r/r) i w Niemczech (-2,3% r/r). Niemniej, wzrost liczebności krajowego stada w Irlandii (+1,8% r/r) może sugerować zwiększenie dostaw z tego kraju w dalszej części 2022.
Mniejszy eksport z brazylii
Światowa podaż wołowiny w 4q21 ograniczana była znaczącym, bo aż blisko 39-proc. spadkiem brazylijskiego eksportu (choć tu za dużą część spadku odpowiada mniejszy eksport do Chin z uwagi na BSE) i australijskiego o 2,8% r/r. Jednocześnie utrzymywało się duże zapotrzebowanie na wołowinę na rynkach światowych, które wynikało z mniejszych niż przed rokiem obostrzeń pandemicznych w sektorze hotelarsko-gastronomicznym.
Według GUS, polski eksport wołowiny świeżej i mrożonej w 4q21 zmniejszył się o 2,4% r/r wobec spadku o 6,9% r/r w 3q21. Mniejsze dostawy z Irlandii pozwoliły zwiększyć sprzedaż polskiej wołowiny m.in. do Francji o 17,9% r/r. Po spadkach w pierwszej części roku, wywołanych brexitem, w 2h21 ustabilizowała się sprzedaży do Wlk. Brytanii. Uwagę zwraca również utrzymujące się wysokie tempo eksportu polskiej wołowiny do Japonii. Wzrost cen spowodował, że wartość eksportu wołowiny z Polski w 4q21 była o 29% wyższa niż przed rokiem.
Kolejne rekordy cen skupu bydła
Według GUS przeciętna cena skupu bydła w Polsce w lutym’22 wzrosła o 39% r/r do rekordowego poziomu 9,76 zł/kg. Niemniej, dynamika wzrostów wyhamowywała. Podwyżkom w Polsce sprzyja w dużej mierze sytuacja na rynkach walutowych (słaby złoty).
Perspektywy 2022
Utrzymanie niskiej produkcji wołowiny, w warunkach rosnących kosztów produkcji i droższych produktów alternatywnych (wieprzowina i drób), wskazuje na możliwość utrzymania w 2022 cen bydła i wołowiny na wysokim poziomie. Czynnikiem negatywnym może być osłabienie koniunktury gospodarczej i wzrost niepewności w warunkach wojny w Ukrainie, co ograniczyć może wydatki konsumentów na droższe produkty, w tym wołowinę.