Reklama
twitter
youtube
facebook
instagram
linkedin
Reklama
Reklama

10 sposobów na oszczędzanie prądu

Mówiąc o kuchennym sprzęcie, myślimy przede wszystkim o piekarniku, który jest jednym z podstawowych elementów wyposażenia pomieszczenia nazywanego sercem domu. To z jego pomocą przygotowujemy dania – zarówno wytrawne, jak i słodkie na co dzień i na szczególne okazje. Piekarnik jest urządzeniem odpowiedzialnym za zużywanie znacznej części elektrycznej w naszym domu. Czy można w jakiś sposób ograniczyć zużycie prądu, nie rezygnując jednocześnie z użytkowania sprzętu? 

 

Oszczędzanie z piekarnikiem od czego zacząć? 

Jeżeli zależy nam na zmniejszeniu zużycia prądu przez piekarnik, powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na jego jakość i kondycję. Jeżeli jest to stary i wysłużony sprzęt, może nie pracować prawidłowo, a co za tym idzie, pobierać zbyt duże ilości energii. Warto w takiej sytuacji wymienić kuchenkę na nową, bardziej energooszczędną, a do tego funkcjonalną i sprawną. Nowoczesna kuchenka, wyposażona w różnego rodzaju programy, a także specjalne funkcje i innowacyjne technologie pozwoli nam na znaczne zmniejszenie zużycia prądu, przy jednoczesnym podwyższeniu standardu gotowania. Zyskamy dzięki temu chociażby możliwość dokładnego dopasowania programu pracy urządzenia do potrawy, która będzie się w nim znajdować.  

 

Reklama

Wybierając nowy piekarnik, mający pozwolić nam na zmniejszenie ilości zużywanej energii, szczególną uwagę warto zwrócić właśnie na wspomniane programy i nowoczesne technologie, jak również na istotny parametr techniczny urządzenia, jakim jest jego klasa energetyczna. Parametr ten pozwala określić, jaką ilość prądu dane urządzenie zużyje w ciągu roku swojej pracy. Im wyższa klasa energetyczna sprzętu, tym bardziej energooszczędny będzie. Do najbardziej energooszczędnych sprzętów zalicza się te posiadające klasy od A do D, natomiast do najmniej urządzenia o klasie F oraz G.  

 

Sposoby na ograniczenie zużycia prądu przez piekarnik 

Wiemy już, jaki piekarnik warto wybrać lub posiadać w swojej kuchni, jednak na tym nie kończą się nasze możliwości. Warto poznać kilka sprawdzonych sposobów na ograniczenie zużycia prądu przez nasz piekarnik i regularnie się do nich stosować. Dzięki temu w naszych portfelach zostanie każdego miesiąca kilka groszy więcej, a nasze środowisko zostanie choć w minimalnym stopniu odciążone.  

 

Przede wszystkim warto zawsze dokładnie sprawdzić przepis oraz zawarte w nim informacje dotyczące temperatury pieczenia. Jeśli gotujemy czy pieczemy z głowy, możemy poszukać odpowiedzi w internecie, książce kucharskiej czy też na stronie producenta lub w specyfikacji urządzenia. Nowoczesne piekarniki wyposażone są w całą gamę programów przeznaczonych do przygotowywania konkretnych dań; warto skorzystać także z gotowych podpowiedzi sprzętu, a tym samym uniknąć nadmiernego nagrzewania się piekarnika i zużywania przez niego niepotrzebnej ilości prądu.  

Reklama

 

Przykładem takiego urządzenia jest nowoczesny piekarnik parowy, który przygotowuje dania z dodatkiem pary wodnej. Dzięki parze jczas pieczenia jest szybszy o 20%. Dzieje się tak dlatego, ponieważ ciepło jest łatwiej przenoszone przez wodę niż przez gorące powietrze. Oznacza to ograniczenie zużycia energii a tym samym negatywnego wpływu na środowisko i na nasz portfel. Łącząc ciepło i parę wodną, zapobiegasz odparowywaniu wilgoci, zachowując nie tylko smak, ale też właściwości odżywcze, kolor i witaminy. 

 

Co jeszcze możemy zrobić, aby ograniczyć zużycie prądu przez nasz piekarnik? Pamiętajmy o tym, aby niepotrzebnie nie otwierać drzwi kuchenki w trakcie pieczenia czy gotowania na parze. Stan potrawy możemy z powodzeniem ocenić przez szybę, bez konieczności uchylania drzwiczek piekarnika. Otwarcie ich nawet na dwie czy trzy sekundy spowoduje bowiem gwałtowne obniżenie temperatury, którą kuchenka będzie musiała następnie podnieść, zużywając przy tym dodatkową energię. Jeśli w przepisie nie ma innych wskazań, warto korzystać z uniwersalnej funkcji termoobiegu, która jest jedną z najbardziej oszczędnych i efektywnych.  

 

Reklama

W przypadku nowoczesnego piekarnika elektrycznego nie musimy znacznie wcześniej włączać go w celu nagrzania. Tego typu kuchenki nagrzewają się stosunkowo szybko, a włączanie ich na kilkanaście minut przed włożeniem potrawy przyczynia się wyłącznie do marnowania prądu.  

 

Jeżeli mamy taką możliwość, możemy przygotowywać kilka produktów czy dań jednocześnie, oszczędzając nie tylko energię elektryczną, ale także czas. Obszerne piekarniki, wyposażone w więcej niż jedną półkę bez trudu poradzą sobie z jednoczesnym przygotowaniem pieczeni oraz dodatków warzywnych.  

 

Na kilka minut przed planowanym końcem pieczenia możemy wyłączyć urządzenie i pozostawić potrawę w nagrzanym jeszcze piekarniku. W ten sposób skrócimy czas pracy sprzętu bez strat na smaku czy jakości dania. Warto także regularnie czyścić piekarnik i poddawać go konserwacji, aby utrzymać go w jak najlepszej kondycji. Zadbany i odpowiednio działający sprzęt nie narazi nas bowiem na nieoczekiwane utraty energii. 

Reklama

 

Aby oszczędzać podczas korzystania z piekarnika, wystarczą szczere chęci oraz znajomość kilku sprawdzonych sposobów. Przyda się także świadomość istoty oszczędzania, które służy nie tylko naszym kuchennym sprzętom i portfelom, ale także naszej planecie.  

 

 

Czytaj więcej

Artykuły związane z 10 sposobów na oszczędzanie prądu