Z danych PONT Info, wynika, że w 2q22 koszty zużycia energii w przetwórstwie spożywczym (firmy o zatr. 50 os. i więcej) zwiększyły się o 87% r/r wskutek wzrostu notowań cen energii elektrycznej i cen gazu. Cena gazu ziemnego (TTF w Holandii) w 3q22, w przeliczeniu na PLN, wzrosła w relacji rocznej 4,3-krotnie, ceny energii elektrycznej (TGE) w analogicznym okresie zanotowały wzrost o 175%. Wygasające kontrakty firm na energię oraz kolejne podwyżki cen na rynku terminowym mogą oznaczać kontynuację wzrostu kosztów w 2023. Projekt ustawy o środkach nadzwyczajnych, wprowadzający maksymalną cenę energii elektrycznej na poziomie 785 zł za MWh dla firm sektora MŚP ograniczy negatywny wpływ podwyżek dla większości podmiotów branży.
Udział kosztów zużycia energii w kosztach ogółem firm spożywczych w 2021 wynosił średnio 1,7%, tj. poniżej średniej w przetwórstwie przemysłowym (2,0%). W 1h22 udział ten zwiększył się o 0,2pp r/r. W 2023 silnie prawdopodobny jest dalszy wzrost, zwłaszcza w obliczu prawdopodobnego złagodzenia wzrostów cen surowców rolnych.
Zmienność kosztów ogółem w firmach spożywczych w największym stopniu tłumaczona jest zmianami cen surowców rolnych/kosztów surowcowych (por. wykres). W związku z tym, nawet przy kilkukrotnym wzroście kosztów zużycia energii oraz zakładanych podwyżkach płacy minimalnej, nie wyklucza to spadku dynamiki kosztów ogółem firm, w szczególności w 2h23. Mimo to, oceniamy, że w przypadku realizacji takiego scenariusza wzrost kosztów ogółem firm w relacji rocznej będzie co najmniej kilkunastroprocentowy, i cały czas będzie wywierał presję inflacyjną na ceny żywności. O wiele istotniejszym problemem dla branży spożywczej byłyby ewentualne ograniczenia dostaw, w tym niewykluczone niedobory gazu. Do najbardziej energochłonnych branż sektora należy zaliczyć branżę piekarniczą, produkcję skrobi, makaronów, pozostałe przetwórstwo owoców i warzyw (mrożenie) czy też niektóre działy produkcji mleczarskiej (produkcja proszków mlecznych) (por. wykres). Wyższe koszty energii mogą być również relatywnie silnie odczuwalne w niektórych obszarach produkcji pierwotnej, które stanowią istotny udział w dostawach surowców do krajowego przetwórstwa tj. produkcji żywca drobiowego i wieprzowego oraz mleka.
Zwiększone prawdopodobieństwo recesji i tym samym ryzyko spadku dochodów rozporządzalnych konsumentów mogą jednak utrudnić przerzucanie wysokich kosztów energii na odbiorców finalnych. Dotychczas przetwórcom udawało się to skutecznie. Z danych PONT Info wynika, że w 1q22 i 2q22 wyniki finansowe branży spożywczej, mimo wzrostu kosztów odpowiednio o 24% i 49% r/r zwiększyły się o 34% i 69% r/r.
***Materiał pochodzi z raportu Agro Nawigator 3/2022 Analizy Sektorowe, którego pełną zawartość możesz zobaczyć i pobrać klikając w poniższy przycisk:
Komentarze
Sortuj według: Najistotniejsze
Nie ma jeszcze komentarzy. Skomentuj jako pierwszy i rozpocznij dyskusję