- Ryż znika ze sklepowych półek w Japonii
- Mieszkańcy kraju obawiają się o bezpieczeństwo żywnościowe
- Eksperci wskazują na przyczyny niedoboru ryżu
Ryż znika ze sklepów w Japonii
Ryż jest kluczową częścią wielu potraw na stołach Japończyków. Jest używany nie tylko do produkcji sushi, lecz także octu ryżowego, japońskiego wina ryżowego sake oraz żywności wytworzonej z mąki ryżowej. Tylko w ubiegłym roku poziom konsumpcji ryżu w Japonii wyniósł około 8,1 miliona ton, pozostając na podobnym poziomie, jak w poprzednim roku.
Teraz ulubiony produkt Japończyków może zniknąć – w ostatnich miesiącach Japonia zmaga się z jego poważnym niedoborem. W sierpniu ryż zniknął ze sklepowych półek, dlatego konieczne było wprowadzenie ograniczeń zakupowych w postaci jednego opakowania na osobę.
Przez całe lato 2024 roku Japonia zmagała się z niedoborem ryżu stołowego, co skutkowało pustym supermarketem, ponieważ popyt przewyższał produkcję przez ostatnie trzy lata, powodując wyczerpanie zapasów do najniższego poziomu od ponad 20 lat – czytamy w raporcie SDA Foreign Agricultural Service.
Co dzieje się z japońskim ryżem?
Lokalne media w Japonii wskazują na kilka powodów ograniczenia zapasów ryżu. Pierwszym z nich jest napływ turystów do kraju zwiększających popyt na dania składające się z ryżu.
Szacuje się, że spożycie ryżu przez turystów wzrosło z 19 tys. ton między lipcem 2022 a czerwcem 2023 do 51 tys. ton od lipca 2023 do czerwca 202 – powiedział Oscar Tjakra, starszy analityk Rabobank.
Jak zauważa CNBC, w pierwszej połowie roku Japonia przyjęła rekordową liczbę 17,8 miliona odwiedzających. Tylko w lipcu Japonię odwiedziło 3,3 miliona turystów.
Drugim powodem braku ryżu w Japonii jest gromadzenie zapasów przez Japończyków w związku z sezonem tajfunowym, który swój szczyt osiąga w sierpniu i wrześniu. Mimo ostrzeżeń o trzęsieniach ziemi i paniki wśród mieszkańców kraju, zapasy ryżu nie są na poziomie porównywalnym do wcześniejszego.
Źródło: Nippon.com
Poziom zgromadzonych produktów od lat nie był tak niski, poinformowało Ministerstwo Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołóstwa. Prywatne zapasy ryżu Japończyków wyniosły w czerwcu 1,56 miliona ton. Dla porównania to o 20% mniej niż rok temu i najmniej od 1999 roku, kiedy rozpoczęto usystematyzowane monitorowanie poziomu zapasów, twierdzi The Guardian.
Produkcja ryżu spada, a cena rośnie
Jak informuje The Japan Times, produkcja ryżu w Japonii ma tendencję spadkową od końca lat 60., częściowo z powodu starzenia się populacji rolników i polityki rządu zachęcającego rolników do dywersyfikacji produkcji, na przykład w postaci uprawy pszenicy. Także zmieniający się klimat wzbudza obawy o przyszłość produkcji ryżu i ogólnego bezpieczeństwa żywnościowego kraju.
Ceny japońskich upraw ryżu 2024 roku gwałtownie rosły. Powodem były wysokie temperatury, które ograniczyły zarówno ilość, jak i jakość plonów. Według danych Nippon, cena za 60 kg nieoszlifowanego ryżu w czerwcu 2024 roku wyniosła 15 865 jenów, co stanowi wzrost o około 14% w stosunku do tego samego miesiąca poprzedniego roku. To najwyższy poziom od 11 lat.
Źródło: Nippon.com
Minister Rolnictwa Hiroshi Itakura uspokaja, że sytuacja może zmienić się w najbliższym czasie. Nowe dostawy ryżu wkrótce pojawią się na sklepowych półkach, co powinno zmniejszyć obawy o niedobór produktu.
Ryż jest uprawą, która jest uprawiana tylko raz w roku, a główne regiony produkujące ryż zaczynają zbierać nowy ryż we wrześniu, więc sierpień jest zawsze najrzadszą porą roku" - wyjaśnił.
W związku z tym w czerwcu, lipcu i sierpniu był już niewielki niedobór, ale w połączeniu z tym, w ciągu ostatniego tygodnia lub dwóch, ostrzeżenie przed trzęsieniem ziemi w Nankai Trough doprowadziło do wzrostu sprzedaży ryżu oprócz takich rzeczy jak woda i towary awaryjne – dodał.
Zobacz również: Darmowe loty po Japonii. Nietypowa promocja japońskich linii lotniczych