VISTAL GDYNIA S.A.: Oświadczenie o odstąpieniu od umowy na wykonanie i montaż konstrukcji stalowych w Bydgoszczy (2022-10-13)

RB 38:Otrzymanie oświadczenia o odstąpieniu od umowy na wykonanie i montaż konstrukcji stalowych w Bydgoszczy

Firma: VISTAL GDYNIA SPÓŁKA AKCYJNA

Raport bieżący nr 38 / 2022
Data sporządzenia: 2022-10-13
VISTAL GDYNIA S.A.
Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.
Zarząd Vistal Gdynia S.A. („Spółka”) informuje, iż w dniu 13 października 2022 r. do Spółki wpłynęło oświadczenie o odstąpieniu przez Trakcja S.A. od umowy na wykonanie i montaż konstrukcji stalowych w ramach zamówienia publicznego pn. „Budowa trasy tramwajowej łączącej ul. Fordońską z ul. Toruńską wraz z rozbudową układu drogowego i przebudową infrastruktury transportu szynowego w Bydgoszczy”, o której zawarciu Spółka informowała raportem bieżącym nr 11/2021 („Umowa”).

Zgodnie z ww. oświadczeniem o odstąpieniu („Oświadczenie”) Trakcja S.A. odstępuje od Umowy w zakresie w jakim Umowa nie została wykonana do dnia złożenia Oświadczenia. Z uzasadnienia Oświadczenia wynika, iż przyczyną jego złożenia jest rzekoma zwłoka Spółki w realizacji Umowy, a podstawą złożenia jest art. 491 § 1 i 2 Kodeksu cywilnego. Trakcja S.A. zastrzegła jednocześnie możliwość dochodzenia od Spółki kary umownej z tytułu odstąpienia od Umowy z przyczyn leżących po stronie Spółki w wysokości 10% wynagrodzenia brutto wynikającego z Umowy, jak również odszkodowania uzupełniającego na zasadach ogólnych.

Zarząd Spółki stoi na stanowisku, że przy realizacji Umowy nie wystąpiły przesłanki pozwalające Trakcja S.A. na odstąpienie od Umowy, a Spółka nie dopuściła się zawinionej zwłoki przy jej realizacji. Jakiekolwiek przesunięcia w terminach realizacji przedmiotu Umowy nie wynikały z przyczyn leżących po stronie Spółki, Oświadczenie jest zatem bezzasadne, a Spółka podejmie odpowiednie kroki prawne w celu obrony swoich interesów.

2022-10-13 Ryszard Krawczyk Przewodniczący Rady Nadzorczej oddelgowany do Zarządu Ryszard Krawczyk
2022-10-13 Jan Michalkiewicz Członek Rady Nadzorczej oddelegowany do Zarządu Jan Michalkiewicz

Cena akcji Vistal

Cena akcji Vistal w momencie publikacji komunikatu to 0.93 PLN. Sprawdź ile kosztuje akcja Vistal aktualnie.

W tej sekcji znajdziesz wszystkie komunikaty ESPI EBI Vistal.

Komunikaty ESPI

ESPI - Komunikaty spółek