Sfinks Polska S.A.: Stanowisko zarządu dot. uchwały o podwyższeniu kapitału na WZA (2009-03-12)

RB 38:STANOWISKO ZARZĄDU DOTYCZĄCE UCHWAŁY O PODWYŻSZENIU W DRODZE EMISJI KAPITAŁU DOCELOWEGO NA WALNYM ZGROMADZENIU ZWOŁANYM NA 13 MARCA 2009 R

Firma: SFINKS POLSKA SA

Raport bieżący nr 38 / 2009

Data sporządzenia: 2009-03-12
SFINKS
Zarząd spółki Sfinks Polska S.A. w Łodzi ("Spółka") rekomenduje Walnemu Zgromadzeniu podjęcie uchwały o podwyższeniu kapitału zakładowego w ramach kapitału docelowego na Walnym Zgromadzeniu zwołanym na dzień 13 marca 2009 r., z następujących względów i na następujących zasadach:

(1) Zdaniem Zarządu niezwłoczne dokapitalizowanie Spółki jest niezbędne. Zarząd stoi jednak na stanowisku, że zaproponowany pierwotnie, przez poprzedni Zarząd, projekt uchwały winien być zmodyfikowany w ten sposób, że:

(a) akcje powinny być wydawane wyłącznie za wkłady pieniężne;

(b) Zarząd winien być ograniczony w określeniu ceny emisyjnej do widełek 9-11 złotych za akcję;

(c) cena emisyjna zaproponowana przez Zarząd winna być zatwierdzona przez Radę Nadzorczą Spółki;

(d) ponadto, dla uniknięcia wątpliwości proponuje się dodanie stwierdzenia, iż emisje winny odbywać się z zachowaniem prawa poboru.

(2) Zarząd, zdając sobie sprawę, że podjęcie decyzji dotyczącej głosowania nad zmodyfikowaną uchwałą może wymagać czasu na przeanalizowanie przez akcjonariuszy zmienionej propozycji, rekomenduje akcjonariuszom podjęcie uchwały o zarządzeniu przerwy w obradach Walnego Zgromadzenia, na czas niezbędny na dokonanie takiej analizy.

(3) Jednocześnie, licząc się z tym, że nawet w przypadku zarządzenia przerwy w obradach Walne Zgromadzenie może nie podjąć uchwały o podwyższeniu kapitału zakładowego, Zarząd niezwłocznie przedstawi wniosek o zwołanie kolejnego Walnego Zgromadzenia, w którego porządku obrad znajdzie się m.in. alternatywnie podwyższenie kapitału zakładowego w ramach kapitału docelowego lub podwyższenie w ramach tzw. zwykłego podwyższenia kapitału. Wybór jednego z wariantów należeć będzie do akcjonariuszy.

2009-03-12 Tomasz Morawski Prezes Zarządu

Cena akcji Sfinks

Cena akcji Sfinks w momencie publikacji komunikatu to None PLN. Sprawdź ile kosztuje akcja Sfinks aktualnie.

W tej sekcji znajdziesz wszystkie komunikaty ESPI EBI Sfinks.

Komunikaty ESPI

ESPI - Komunikaty spółek